december 11, 2019 - 3:19 e m

Tuffaste säsongen någonsin: ”Jag går igång på det”

Inga stora mästerskap och bättre konkurrens. Det gör att världscupen kommer bli tuffare än någonsin. 
– Jag drivs av att andra blir bättre, säger Zebastian Modin inför säsongspremiären. 

Imorgon inleder Zebastian Modin och övriga landslaget i längdskidåkning äntligen världscupen i norska Lillehammer. 
– Jag är väldigt osäker på min status och räknar inte med någon pangform. Min förhoppning är att kunna göra en stabil inledning av säsongen, för att växa in i den, och vara som bäst i mars, när världscupavslutningen går på hemmaplan.

– I oktober och november funderar alla skidåkare hur formen egentligen är, för resultat på löptester och rullskidtävlingar spelar ingen roll- och är en helt annan grej än när nummerlappen åker på i skidspåret, säger Modin. 

“Jag vill hitta fullträffarna”

Zebastian Modin inför säsongen.

Upp och ner
Han berättar att en riktigt bra träningssommar, sedan i slutet av september övergått till att kroppen varit väldigt mycket ”upp och ner”, vilket har varit ett störningsmoment under höstens tunga träningsperiod. 
– De sista två månaderna har varit struliga och kroppen har känts väldigt osäker. Pulsen har under perioder varit högre än normalt vid lugn träning, så jag har fått dra ner en del på belastningen, men har trots det ändå kunnat träna bra under stora delar av den tyngre tiden, kroppen har liksom varit ostabil.

– Ett ytterligare moment som inte påverkat positivt är att laget under den senaste tiden stått utan förbundskapten, i en sådan liten grupp blir det märkbart för oss idrottare, när en sådan viktig funktion saknas.

Emil Jönsson Haag inför förra årets debut som guide

Zebastian Modin och Emil Jönsson Haag gör sig redo för sin tävlingsdebut tillsammans.

Jönsson Haag och Ahrlin
Det finns däremot andra delar i uppladdningen som varit bättre än tidigare säsonger, guiderna. Jerry Ahrlin, Emil Jönsson Haag och Robin Bryntesson är alla kvar sedan förra säsongen.
– Ja på så vis är det mycket lugnare än tidigare. Både Emil och Jerry följer med till Lillehammer. Det gör att det finns en guide även om en skulle bli sjuk, har inte haft det så förut, så ger ju såklart en stor trygghet. 

TV: Modin berättar om vägen till toppen

Enorm konkurrens
Han har vunnit den totala världscupen tre säsonger i rad. Men till skillnad från de tidigare säsongerna har årets säsong inga stora mästerskap inom längd, vilket gör att fokus hos åkarna ligger på världscupen. Dessutom är Ryssland tillbaka med tio vassa åkare i Modins klass. 

– Jag går igång på konkurrensen. Det är bara kul och jag drivs av att folk blir bättre hela tiden, och att det kommer bli väldigt många bra och tuffa tävlingar under vintern.

TV: Exklusiv inblick hos landslagets vallachef

Stefan Holmbom låter oss följa med under en tävlingsdag.

Det är inte bara konkurrensen som blivit bättre. Den 25-årige Östersundsbon har själv tagit steg i utvecklingen. 
– Under sommaren, fram till den lite tyngre perioden så känns det som jag har höjt mig en nivå. I år har jag tränat med hårdare belastning än tidigare. Jag tränar marginellt mer, men framförallt har jag höjt insatsen på många pass. Någon extra intervall, några fler övningar i gymmet under ett styrkepass och lite längre långpass, vilket möjligen är en anledning till kroppens signaler under senhösten.

Fjärde raka?
Blir det då fjärde raka världscupsegern eller inte? Om du frågar Zebastian är det inte det som säsongens huvudfokus. 

– Jag vill hitta fullträffarna. Den totala världscupen är alltid viktig, och visar på en jämnhet, men viktigast är att hitta de där riktiga topparna, det är det jag vill ta med mig från säsongen, då det är förmågan att åka riktigt fort i vissa lopp som krävs för medaljer vid VM och Paralympics. Världscupen i Östersund i mars hoppas jag blir en av dessa toppar, avslutar Modin.

Nyhetsarkiv