Lina Watz simmar 100 meter ryggsim på Paralympics i Tokyo 2021.

augusti 30, 2021 - 3:44 f m

Watz till final med svenskt rekord: “Det vi har jobbat för så satans länge”

Lina Watz slog svenskt rekord när hon tog sig till final på 100 meter ryggsim.
– Svinkul, det känns jättebra, säger hon.

Det är en trött Lina Watz som vandrar vägen genom den mixade zonen på Tokyo Aquatics Centre efter andra heatet på 100 meter ryggsim i klass S9. Hon har precis tagit sig vidare till final med den femte snabbaste tiden. 

– Jag var på riktigt inte med på att jag skulle komma till final. Jag tänkte att det här var sista loppet. Det var inget jag tog för givet även om jag siktade på det, säger hon.

Tiden skrevs till 1.13:70 – nytt personligt rekord i klass S9 för 25-åringen. Eller?

– Nej. Eller kanske för ett ben, det kan det ha varit, men inte för två ben. Men det går inte att räkna så egentligen, det är bara jag som gör det.

Förbundskapten Andreas Jonerholm bekräftar senare på sms att det är nytt personligt rekord för Lina i S9-klassen. Och inte nog med det, det är även nytt svenskt rekord.

Loppet då. Jo, vid vändningen i det andra heatet låg Lina fyra, en halv sekund bakom den dåvarande trean, amerikanen Elizabeth Smith. En stark avslutning gjorde att hon simmade om och gick i mål som trea.

– Det kändes bra. Jag var ganska stressad igår. Det är 100 ryggsim och det är det vi har jobbat för så satans länge. Det blev så verkligt igår; att det är nu allt ska komma ut. Jag kände i call room att jag inte var på mitt bästa ställe just för att det stod så mycket på spel och det kändes så stressigt. Jag tycker ändå att jag fick ut det ganska bra i bassängen på sista 25, att jag ändå orkade sista biten.

Finalen i 100 meter ryggsim S9 går klockan 10.21 svensk tid och sänds på SVT.

– Nu ska jag gå och bada av några tusen. Efter det ska jag hem och käka, sova och sen är det tillbaka hit. Det är inte så många timmar emellan.

– Men final, det känns svinkul, det känns jättebra. Jag börjar komma igång lite här nu igen. Jag var så himla trött när jag kom in här förut, säger hon innan hon vandrar vidare genom den mixade zonen.

Klicka här för att gå till SVT:s sändningar från Paralympics.

Nyhetsarkiv