Pernilla Lindberg står med händerna i sidorna på Paralympic Plaza i Tokyo.

augusti 23, 2021 - 2:39 e m

Simmaren Pernilla Lindberg mötte pressen på Paralympic Plaza på måndagen. På onsdag kliver hon in i tävlingarna. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Watz och Lindberg först ut av svenskarna: “Bassängen känns bra”

Paralympics första tävlingsdag närmar sig med stormsteg. Två av svenskarna som är först ut är simmarna Pernilla Lindberg och Lina Watz. 

Onsdagen den 25 augusti är det dags. Då gör både Pernilla Lindberg och Lina Watz sin första tävlingsdag. Två dagar dessförinnan möter de pressen på Paralympic plaza utanför den paralympiska byn. Fotografering varvas med intervjuer och tv-kameror.

– Det känns bra, säger Pernilla Lindberg samtidigt som solen bryter igenom molntäcket.

Medan vissa idrotter inte har fått träna på sina respektive tävlingsarenor har simmarna fått känna på bassängerna i Olympic Aquatics Centre i Koto City, bara några kilometer från den paralympiska byn. Och Pernilla är nöjd med platsen där allting kommer att avgöras de kommande veckorna.

– Tävlingsbassängen känns bra. Jag tror det kommer att gå bra. Det är det här jag har tränat för, säger hon.

Pernilla har kvalat in till alla tillgänglig distanser vilket innebär att hon tävlar i fem stycken. Först ut är 100 meter fjärilssim som är en ny distans på Paralympics. Kvalheaten genomförs på förmiddagspasset, finalen på eftermiddagen/kvällen.

– Det känns bra. Jag har jobbat väldigt mycket med fjärilssimmet de senaste månaderna, säger Pernilla innan hon går vidare till nästa intervju.

Lina Watz sätter på sig det gråa munskyddet efter fotograferingen. För henne väntar 400 meter frisim på den första tävlingsdagen.

– Det känns bra. Vi har varit här ett tag nu så det ska bli skönt att komma i gång. Det blir en annan stämning när tävlingarna drar i gång.

Som många andra idrottare har Lina längtat och väntat på Paralympics i fem år, ett år mer än vanligt. Uttrycket är som bekant, den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Och snart är väntan äntligen över.

– Tänk att det har gått fem år. Det gör det ännu lite roligare att komma i gång.

Hur mycket längtar du efter första tävlingsdagen?

– Allt man gör varje dag är för att tävla. Det är det enda man vill just nu.

Samma dag som Pernilla och Lina tävlar även Anna Beck, cykel, och Alexander Öhgren, Anna-Carin Ahlquist, Emil Andersson och Linus Karlsson, bordtennis.


Läs mer om den svenska truppen på Paralympics i Tokyo.

Nyhetsarkiv