januari 22, 2022 - 2:50 e m

VM-guld till Ebba Årjsö

Ebba Årsjö tog VM-guld i slalom under lördagsförmiddagen i norska Hafjell. Därmed har 21-åringen bärgat karriärens första medalj från ett världsmästerskap och Sveriges första sedan 2004.
— Det känns jättebra!

Efter en uråkning i storslalomen var besvikelsen stor för Årsjö som dessutom hade missat inledningen på VM efter covid. Då tog 21-åringen revansch i slalomen.

Som tredje åkare ut i första åket för den stående klassen, tog sig Årsjö ner på tiden 47.13. En tid ingen annan åkare kunde matcha och inför andra åket hade svenskan 2.55 sekunder ner till tvåan Varvara Voronchikhina från Ryssland.

I andra åket var Årsjö sist ut i startfältet med och det mesta handlade om att ta sig ner utan större misstag eller en urkörning för att säkra en medalj i sitt första VM.
Rysslands Voronchikhina satte press på Årsjö som var sist ut från startporten, men svenskan slog till med ett superåk utan några misstag och säkrade guldet i överlägsen stil, med över fyra sekunders marginal.

— Det känns jättebra! Det känns som en lättnad också att komma ner två åk efter mycket med Corona, att jag var borta länge och sen körde jag ur, så det var jätteskönt! säger Ebba Årsjö som är senaste svensk att ta VM-guld sedan 2004.

— Det var på tiden, väldigt skönt! Bra för Sverige, skrattar en nybliven världsmästare.

ÅkareTid
Ebba Årsjö, Swe1.27.30
Varvara Voronchikhina, RPC+4.44
Michaela Gosselin, Can+13.19

Nu återstår sista dagen och disciplinen på VM när pararellslalom asvgörs på söndag.

—Jag är väldigt taggad på att köra parallell. Det blir nog mycket action med alla mot alla. Det blir tufft, konstaterar Årsjö.

Läs mer: Alla svenska höjdpunkter under VM

Nyhetsarkiv