januari 13, 2022 - 5:00 e m

Furuberg efter VM-premiären: “Fruktansvärt jobbigt”

Det blev endast en av tre svenskar som fick tävla under VM:s första dag efter att störtloppets sköts fram till fredag. Då slutade det med en 17:e plats för Arnt-Christian Furuberg efter en tung dag i blöta spår.
— Det var fruktansvärt jobbig att köra idag det måste jag säga. Varmt och blöt snö som inte riktigt passar mig, säger Furuberg efter första loppet under VM.

Arnt-Christian Furuberg var den enda svensk under VM:s första dag när herrarnas 10km (sittande) avgjordes i Lillehammer.
I sol och plusgrader krigade sig 34-åringen runt banan och låg på en 14:e plats efter de första 2.5 kilometerna.
Efter halva loppet hade Furuberg petats ner till 16:e plats och när mållinjen korsades på tiden 37:35.6 blev det tillslut en 17:e plats för svensken.

— Jag känner mig pigg och så, sen går jag mig stum av att det är så tungt. Halvvägs in i loppet var jag rejält stum men jag orkade ändå driva på ganska bra.

Vann gjorde Rysslands Ivan Golubkov på 31:22.7 framför Italiens Giuseppe Romele som tog silver och Danila Britik (RPC) som körde hem ett brons.

— Det var kul att tävla igen, men det var fruktansvärt jobbig att köra idag det måste jag säga. Varmt med blöt snö som inte riktigt passar mig. Jag som är ganska stor och tung åkare får ganska dåligt stavfäste och sjunker igenom ganska mycket, så det var tungt det var det. Men jag gjorde vad jag kunde och är ändå nöjd och tycker det var kul att tävla igen, säger Furuberg efter VM:s första dag.

Siktar mot sprinten

Nästa lopp är först på tisdag, då är det dags för 18 kilometer. En distans som inte är svenskens paradgren, den kommer i slutet på mästerskapet när sprinten ska avgöras, därför finns inga direkta resultat mål inför långdistansen mer än att:
— Ta mig i mål, skrattar Furuberg skämtsamt innan han går in på sin plan för kommande distanser:
— 18 kilometer är tufft men det är en bra genomkörare där jag ska försöka hålla ganska jämna varv och hålla tekniken och känna att jag inte går mig för stumt. Sen är ju inte långa distanser riktigt min grej men man vet man ju aldrig, har man en bra dag så kan det gå bra ändå. Det är mer en bra genomkörare för att få tävla mer och kanske toppa formen lite till. Trycka på och tävla, en bra uppladdning men jag har inga resultatförväntningar utan jag ska känna att jag tagit mig igenom och gjort det jag kan. Att jag genomfört det i totalen ganska bra. Det är ju sprinten jag satsar mest på.


Att hålla koll på 14/1:

Klockan 11.00: Störtlopp – Aaron Lindström och Arvid Skoglund


Alla tävlingar från VM i Lillehammer och Hafjell går att följa live via stream på Para World Snow Sports Facebook eller Youtube.
Resultat och åktider för alpint hittar du här!


Nyhetsarkiv