februari 22, 2022 - 11:26 f m

Viljo Petersson Dahl: “Måste hitta spelet snabbt”

Fyra år, fyra mästerskap och två VM-medaljer. Det är Viljo Petersson Dahls facit som skipper i det svenska landslaget. 
Det är han som styr spelet, lägger upp taktiken och dessutom spelar lagets sista sten i varje omgång. Men pressen verkar inte nå 39-åringen. 
–  Det gäller att ha en bra dag och vecka. Men jag tycker inte att vi har mer press på oss. 

Petersson Dahl har varit aktiv inom rullstolscurling sedan 2013. Han gjorde sitt första SM året efter och sitt första mästerskap när Paralympics gick i ­Pyeongchang 2018. Då kom Sverige på tiondeplats och sedan dess har laget bara klättrat. Andraplats på B-VM 2019 och kvalificering till VM året efter, brons 2020 och ett VM-silver så sent som i oktober 2021 – och nu stundar karriärens andra Paralympics. 

– När vi väl är där gäller det att vi hittar vårt spel snabbt, vinner rätt matcher och får en bra första vecka för att ens kvalificera oss. Det är topp fyra som går in i ett slutspel så det är mycket som ska stämma. Det är många lag och ganska jämnt i toppen, så det gäller att ha en bra dag och vecka. Men jag tycker inte att vi har mer press på oss efter VM-silvret, ­säger Viljo Petersson Dahl som spelar fyra i lands­laget och därmed i ­regel alltid ­lägger sista sten. En roll han, liksom med skipper, växer in i. 

– Mina stenar har väldigt stor påverkan på ­omgången. Kanske lite extra press eller vad man ska säga men jag har nog inte riktigt tänkt så, utan jag blev inpetad som fyra i ­klubb­laget och sen blev jag inpetad som ­skipper och fyra i lands­laget, skrattar Petersson Dahl som på ­senare dagar har fattat större intresse för det skipperrollen innebär. 

Är det roller du bara axlat? 

– Ja, det har blivit så, det är ingenting som jag har sökt. Jag hade kanske inte ambitionen att bli skipper från början men jag känner att jag tar kliv varje år och att jag intresserat mig mer för det taktiska, så det helt enkelt blivit så. 

>>Läs mer om den svenska truppen till Paralympics i Peking<<

Nyhetsarkiv