november 13, 2018 - 7:10 f m

Världscuptävling till Östersund – för första gången: ”Äntligen”

Den 12–19 januari 2019 går World Para Nordic Skiing World Cup av stapeln i Östersund. Det är fösta gången någonsin som världscupen kommer till Östersund. Under denna världscupvecka kommer omkring 160 paraatleter för att tävla i längdskidor och skidskytte på Östersund Skidstadion. Detta är även startskottet för World Para Snow Sports Championships 2023 i Östersund och Åre.

Internationella Paralympiska Kommittén (IPC) som sanktionerat tävlingarna till denna världscupvecka som går under samlingsnamnet Para Nordic Skiing. Arrangörerna bakom själva tävlingarna är ett samarbete mellan Parasport Jämtland Härjedalen och rutinerade vintersportarrangörer som Östersunds SK (längd) och Biathlon Östersund (skidskytte).

På tävlingsschemat står tre tävlingar inom längdskidåkning och tre tävlingar inom skidskytte. Det blir inslag av sprint, distans och lagstafett.

Zebastian Modin, hemmahörande i Östersunds SK och svensk silvermedaljör i Paralympics i PyeongChang 2018 ser fram emot att få tävla på hemmaplan:

– Äntligen arrangeras en världscupstävling i Para Nordic Skiing här i Östersund, det är verkligen på tiden att även parasporten tar plats på Sveriges nationalarena. Att denna världscup är den första i raden av många tävlingar fram till 2023 är också otroligt roligt och viktigt för både utvecklingen av vinterparasporten samt evenemangslänet Jämtland.

Samtidigt med världscupstävlingarna i Para Nordics Skiing sker också en flernationsturnering i Paraishockey på Östersunds Arena, och ett 50-tal paraatleter från Sverige och resten av världen deltar i två olika utvecklings- och rekryteringsläger.

Med andra ord är det bäddat för högklassiga och spännande tävlingar i januari, men också ett rejält startskott för resan mot World Para Snow Sports Championships 2023 i Östersund och Åre. Då blir det hela 5 världsmästerskap samtidigt i regionen, nämligen i Para Alpine, Para Snowboard, Para Nordic Skiing (längdskidor och skidskytte) samt Para Ice Hockey. Detta ”miniparalympics” sker i Östersund och Åre

på uppdrag av IPC och i samverkan med Parasport Sverige samt Östersunds kommun och Åre kommun.

För mer information se http://winterparasport.com/  eller för frågor kontakta:

Fredrik Andersson, eventkoordinator för Parasport Sverige, 070-253 04 24
Tommie Jirhed, tävlingsledare Östersunds SK, 070-372 52 68
Putte Eby, Event och arrangemangsstrateg Östersund kommun, 070-191 05 99

Nyhetsarkiv