mars 18, 2019 - 1:49 e m

Internationella Olympiska Kommittén utvärderar Sveriges chanser för 2026

Internationella Olympiska Kommitténs (IOK) utvärderingskommission är på plats i Sverige för att utreda Sveriges chanser till att arrangera de olympiska och paralympiska vinterspelen 2026. 

Sveriges vara eller inte vara arrangörer av de olympiska och paralympiska vinterspelen 2026 är frågan. Stockholm-Åre står i konkurrens med Italiens Milano-Cortina d’Ampezzo om värdskapet för att få arrangera mästerskapet. Inför beslutet fattas kommer båda ländernas anläggningar och faciliteter utvärderas.

Just nu befinner sig representanter från Internationella Olympiska Kommittén i Sverige för ett veckolångt besök, där de ska inspektera och utvärdera de svenska anläggningarna inför ett eventuellt mästerskap.

– Man är här och tittar på konceptet, hör sig för hur det kommer fungera med transporter, miljöfrågor och den politiska sida förstås. Man kollar även på hotellrum, hur många rum det finns. Varenda liten detalj, berättar Gunilla Lindberg, generalsekreterare i SOK, för Sveriges Radio.

Enligt en undersökning som IOK genomförde i Sverige under februari är 55% av svenskarna positivs inställda till att arrangera mästerskapet på hemmaplan. Även IOKs delegationschef Octavian Morariu är positiv Sverige som värdland, efter utvärderingen av Faluns backhoppningsanläggning.

– Falun är ett mycket imponerande ställe. Inte bara för att man har alla nödvändiga anläggningar för till exempel backhoppning, utan det är också en fin idrottsstad. Jag imponerades av alla anläggningar här. Det ger mig en väldigt bra bild av idrottens status i den här delen av Sverige, säger Octavian Morariu till SVT.

I och med de nya riktlinjerna som den Internationella Olympiska Kommittén har från och med 2020, är miljöperspektiven prioriterade i val av arrangörer. Faciliteter ska finnas tillgängliga och inte byggas för att temporärt användas under mästerskapet.

– Miljöperspektiven ingår absolut i våra kriterier. Men det är för tidigt att säga om det är det avgörande mellan Sverige och Italien. Vi måste också besöka Italien och ta reda på mer om den italienska ansökan, säger Octavian Morariu.

Den italienska premiärministern Matteo Salvini har redan öppnat för ett finansiellt stöd till att arrangera Olympiska- och Paralympiskaspelen. Någonting som de svenska politikerna inte har gjort än. I en intervju förra veckan uttalade sig statsminister Stefan Löven om arrangemanget av vinterspeln.

– Vi måste bereda det noggrant naturligtvis. Jag har sagt tidigare att jag ser positivt på om Sverige skulle ha möjligheten att stå värd för och arrangera ett olympiskt spel, men det är också så att vi måste bereda det här väldigt noggrant, så att vi inte utsätter oss för några onödiga risker såväl ekonomiskt som säkerhetsmässigt.

Beslutet om värdkapet för de olympiska- och paralympiska vinterspelen kommer att fattas under juni månad.

Nyhetsarkiv