Viljo Pettersson Dahl

Fyra år, fem mästerskap och två VM-medaljer. Det är Viljo Pettersson Dahls facit som skipper i det svenska landslaget.

2018 gjorde Viljo sitt första mästerskap som skipper i det svenska laget och sedan dess har han axlat rollen som taktiker och sista sten. 

Pettersson-Dahl har varit aktiv inom rullstolscurlingen sedan 2013, han gjorde sitt första SM året efter och sitt första mästerskap när Paralympics gick i Pyeongchang 2018. Då kom Sverige på tiondeplats och sedan dess har man bara klättrat i placeringarna. Femteplats på VM 2019, brons 2020 och ett VM-silver så sent som i oktober 2021 och spelen i Peking blev karriärens andra Paralympics.

I sitt andra Paralympiska spel ledde skipper Viljo Pettersson-Dahl Sverige sitt lag till att skriva historia för svensk rullstolscurling.
Aldrig tidigare hade ett svenskt lag tagit sig hela vägen till final, men det gjorde Lag Pettersson-Dahl. Väl där mötte man hemmanationen Kina – ett lag man under grundspelet slog med 5-1. Men i finalen visade sig de regerande paralympics- och världsmästarna vara snäppet vassare.
Sverige förlorade finalen men spelade hem ett silver. Det första för sverige i rullstolscurling sedan idrotten gjorde sin debut i Paralympiska sammanhang under spelen i Turin 2006.

Fakta om Viljo Pettersson Dahl:

Född: 1982-11-10
Bostadsort: Jönköping
Idrott: Rullstolscurling
Klubb: Jönköping Curling Club
Främsta meriter: VM-silver 2021, brons VM 2020, Pyeongchang 2018, silver i Paralympics i Peking 2022.

Funktionsnedsättning: Ryggmärgsskada (2005) som främst påverkar funktionen i benen.