Ronny Persson

Ronny Persson gjorde sitt första Paralympics i Nagano, Japan, för 24 år sedan. Då tog han som debutant ett skrällartat brons i störtlopp, i sitskiklassen LW10. Fyra år senare i Salt Lake City, USA, tog Persson medalj i samtliga alpina discipliner – silver i slalom, storslalom och super-G samt brons i störtlopp.
Tanken var sedan att avsluta den alpina paralympiska karriären i Turin 2006. Men den flerfaldige VM-guldmedaljören skar sig i duschen och var i stället nära att mista livet i sviterna av en blodförgiftning.

Efter flera år utan parasport på högsta internationella nivå blev Persson 2013 medbjuden att träna curling med kollegan Jalle Jungnell, som var skipper för Sveriges rullstolscurlinglag i Sotji 2014. Ronny Persson som alltid varit en störtloppsåkare fastnade för curling och redan 2015 tog han plats i landslaget.

Paralympics i Pyeongchang blev hans tredje spel som aktiv, men Ronnys första i curling. Då fick Persson även äran att vara fanbärare på invigningen.
Paralympics i Peking 2022 blev 55-åringens femte spel totalt, fjärde som aktiv.

Då, i Peking 2022, under sitt femte spel var Ronny Persson med och skrev historia för svensk rullstolscurling.
Aldrig tidigare hade ett svenskt lag tagit sig hela vägen till final, men det gjorde Lag Pettersson-Dahl. Väl där mötte man hemmanationen Kina – ett lag man under grundspelet slog med 5-1. Men i finalen visade sig de regerande paralympics- och världsmästarna vara snäppet vassare.
Sverige förlorade finalen men spelade hem ett silver. Det första för sverige i rullstolscurling sedan idrotten gjorde sin debut i Paralympiska sammanhang under spelen i Turin 2006.

Aktivas representant i Paralympiska utskottet

Ronny Persson valdes i januari in som aktivas representant för vinteridrotter i Paralympiska utskottet (PU). Han tillträder efter spelen i Beijing. Detta innebär att Ronny Persson kommer att tillträda som aktivas representant i PU för vinteridrotter fram till spelen i Italien 2026, då ny röstning kommer att ske.

 

Fakta om Ronny Persson:

Namn: Bo Ronny Michael Persson
Född: 1966-08-11
Bostadsort: Stockholm
Idrott: Rullstolscurling
Klubb: Amatörerna, Härnösands CK,
Paralympics: PyeongChang 2018 (curling), Salt Lake City 2002 (alpint) – Störtlopp borns, super-G silver, storslalom silver, 1998 Nagano (alpint) och Vancouver 2010 (ledare i alpint).
Främsta meriter: VM guld störtlopp 2000 och 2004 samt VM-guld i Super-G 2004.
VM-brons 2020 (curling), VM-silver 2021 (curling), silver i Paralympics i Peking 2022 (rullstolscurling).