Ebba Årsjö

Ebba Årsjö är den senaste svenska stjärnan att slå igenom i parasporten. Och som hon har gjort det.

Årsjö slog till rejält i sin debutsäsong 2020 när hon körde hem fem segrar i världscupen.

Totalt har 21-åringen två VM-guld och elva segrar i världscupen, vilket också innebär Sveriges första seger på 2000-talet i världscupsammanhang. Utöver det har Årsjö 11 segrar i Europacupen. Prestationerna landade Ebba Radiosportens utmärkels Årets stjärnskott 2020.

Under de paralympiska vinterspelen i Peking 2022 tog Årsjö totalt tre medaljer i sitt första Paralympics. Två guld och ett brons.
Hon inledde spelen med brons i störtlopp, följt av en fjärdeplats i Super-G innan första guldet kom i alpin kombination.
Guldet i alpin kombination var det första i ett vinterspel på åtta år, men även det första i alpint på 28 år.
Vidare i spelen väntade storslalom där Ebba låg på en andra plats inför andra åket, men i satsningen mot guldet kraschade 21-åringen illa och körde ut.
Dagen efter kom andra guldet, mot alla odds och trotts stora smärtor i knät och benet efter kraschen i storslalom. I
nget stoppade den regerande världsmästaren och storfavotiten till guld Ebba Årsjö, varken skadat knä eller konkurrenter.
Med stora smärtor körde 21-åringen till sig en ledning på 2,78 sekunder ner till tvåan Mingqui Zhang från Kina i första åket och i andra utökade  svenskan ytterligare och vann tillslut med hela 5.64 sekunder över flerfaldiga medaljören och hemmaåkaren Zhang.

Under hela sitt liv har Ebba Årsjö valt att hålla sin funktionsnedsättning hemlig. Hon har tränat och tävlat med Sveriges alpina elit och sågs länge som en av de stora talangerna. Men vid 17-års ålder blev det mer påtagligt att styrkan i högerbenet hade stor påverkan på hennes åkning och i slutet av 2019 blev hon inklassad till parasporten, och där har hon gjort succé.

21-åringen, som är uppvuxen i Norrköping, föddes med en funktionsnedsättning som kallas Klippel trenaunay weber syndrom. Det gör att Ebba kör i klass LW4.

Åkarna i LW4 har en nedsättning i ena benet, eller saknar ett ben under knät och kör på två skidor. Generellt kör alla stående åkare mot varandra (LW 1-9) där man använder ett uträknat tidsystem för att avgöra bästa tid och vinnare.

Fakta om Ebba Årsjö

Född: 12 januari 2001.
Familj: Mamma, Pappa och lillasyster.
Bor: Brukar säga att jag bor i bilen. Jag växte upp i Norrköping och bor nu i Vemdalen/Östersund och alla tre ställen känns som hemma.
Förebilder: Jag har alltid sett upp till Lindsey Vonn.
Meriter: 2 VM-guld, 11 segrar i världscupen och 11 segrar i europacupen.
Paralympics: Brons (störtlopp) Peking 2022, guld (alpin kombination) Peking 2022, guld (slalom) Peking 2022.