Arnt-Christian “Ante” Furuberg

Sedan sin internationella debut 2017 har idag 34-åriga Furuberg genom hårt slit och resultat på världscupen och VM säkrat en plats på sitt första Paralympics.
För 34-åriga Furuberg blev säsongsinledningen i Canmore, Kanada, ett bevis på hur utvecklingen är uppåtgående. Med topp fem och topp åtta placeringar. Det följdes upp på VM i Lillehammer i början på året samt under världscupen på hemmaplan i slutet av januari med två personbästa placeringar. Ena på 18 km, 12:e plats, och den andra på medeldistansen 10 kilometer, 10:a.

Men den Paralympiska debuten i Peking 2002 uteblev för Furuberg som bara veckor innan spelen i Kina drabbades av Covid-19. Testresultaten hann aldrig bli negativa i tid för att Ante skulle hinna ner och tävla i Peking 2022.

Furuberg testades positivt för första gången för två och en halv vecka sedan innan spelen. Då var han sjuk med feber i några dagar men kunde komma tillbaka till träning relativt snabbt och hoppet om att till slut kunna åka till Paralympcis ökade när han testades negativt två gånger två dagar på raken. Men när tredje också behövde visa negativt testades han positivt på nytt och då var det kört för Furuberg. Den Paralympiska debuten föll offer för Corona-pandemin.

Karriärens bästa placering på en världscup har “Ante” i sprint där han kom 6:a i Dresden säsongen 2019/2020.

26 år gammal han fick ont i benen och tvingades gå hem tidigare från jobbet. Två år senare var han förlamad.
Arnt-Christian Furuberg lever med en autoimmun sjukdom, immunförsvaret attackerar nervrötterna i ryggen. Men det hindrar inte Furuberg från att satsa helhjärtat på en idrottskarriär.

Ante gillade redan som barn att vara aktiv och röra på sig och började idrotta vid 5-6 års ålder. Sedan dess har det följt honom genom livet att alltid hålla på med någon form av idrott.

Genom basketen, fotbollen, löpningen, cyklingen och nu även längdskidorna har han lärt sig otroligt mycket och det har gett honom otroligt bra erfarenheter även i övriga livet och Ante tror det är en faktor till varför han fortfarande idrottar på en hög nivå. Efter att Ante hamnade i rullstol har idrottandet blivit en än viktigare del i livet då det ger så otroligt mycket smärtlindring och välmående.

Hård träning i hög utsträckning är något Ante alltid tyckt om, han anser att det är en fantastisk upplevelse när man får mäta sin förmåga, som skapats genom just träningen, mot andra och se sin förbättring på tävlingarna.

 

Fakta om Arnt-Christian Furuberg:

Namn: Arnt-Christian Furuberg
Född: 1987-07-11
Bostadsort: Falun
Klass: Sittande, W11
Idrott: Längdskidor
Klubb: Sockertoppen IF
Främsta meriter: 6:a sprint i VC Dresden – 2019/2020,

Funktionsnedsättning: Neurologisk sjukdom som ger förlamning / nedsatt funktion i främst. Förvärvad

Sociala medier:
Instagram: arntchristianf