december 16, 2020 - 6:16 e m

Digital upptaktsträff med sikte mot Paralympics 2022

Under onsdagen hölls en digital pressträff med längd- och alpina paralandslagen med sikte mot Beijing 2022. 

Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté arrangerade under onsdagen den 16/12 en digital pressträff för att presentera längd/skidskytte och alpina landslagen med sikte mot Beijing 2022. 

Nuläge Beijing 2022

Niclas Grön sportchef och truppansvarig på Sveriges Paralympiska Kommitté inledde pressträffen med att uppdatera nuläget inför Paralympics 2022 i Beijing. 

– Coronaläget är såklart det som läggs mest fokus på nu. Vinteridrotterna har avrti relativt skonade fram tills nu och det är väldigt viktigt att vi ser möjligheter och är kreativa i att hitta lösningar för att ge våra aktiva de bästa förutsättningarna. 

Det senaste är att de test-events som varit inplanerade under mars månad i Kina är framflyttade. Nya datum är inte klart ännu. 

– Vi är inte så drabbade av detta då många av våra aktiva redan är kvalade till 2022. I dessa tider är kommunikationen mellan ledare och aktiva otroligt viktigt och jag vet att vi har det team som behövs för att klara av det här. 

Så ska Sverige nå fler medaljer

I PyeongChang 2018 tog Sverige en medalj under hela Paralympics. För att återigen ta sig uppåt i medaljligan finns det ett par avgörande framgångsfaktorer.

  • Heltidssatsande aktiva och ledare 
  • Prioritera presterande idrotter 
  • Stötteapparaten runt idrotten

– För att hänga med internationellt har vi identifierat de delar i verksamheten som vi måste fokusera extra på. Det kommer att vara kompetenta och kontinuerliga ledarstaber under lång tid och möjlighet till heltidssatsande aktiva. Vi är på god väg och jag vet att vi har en ljus framtid att se fram emot, säger Niclas Grön. 


Längd- och skidskyttelandslaget

Från vänster. Fredrik Uusitalo (förbundskapten), Arnt-Christian Furuberg, Daniel Nilsson, Zebastian Modin och Louise Perottosdotter.

Fredrik Uusitalo, förbundskapten sedan september 2020, berättade om sina tankar om att vara tillbaka inom parasport efter ett par år på Svenska skidförbundet. 

– Jag har verkligen uppskattat min tid på skidförbundet där jag endast har kunnat fokusera på att vara tränare. Men som förbundskapten har du en större roll och det var för många godsaker i det här uppdraget för att tacka nej, säger han. 

Största utmaningen just nu är att hela världscupen är inställt på grund av corona. Men att hålla motivationen uppe hos de aktiva verkar inte vara några problem. 

– Nej det är nästan så att jag får hålla tillbaka dem istället. De är extremt motiverade och vi är inne i en väldigt bra träningsperiod.

Ledarstaben

Truppen 


Bryntesson ny huvudguide för Modin 

Under pressträffen presenterades även Robin Bryntesson som ny huvudguide för Zebastian Modin. Bryntesson har varit med som extraguide sedan 2017 och var bland annat med och vann silver i Paralympics 2018. Men inför den här säsongen tog han över som huvudguide efter Jerry Ahrlin. 

– Det är otroligt inspirerande och jag är extremt motiverad inför det här uppdraget. Att få möjlighet att jobba med den här ”vilden” (Zebastian) är fantastiskt. Vi har ett samarbete som är svårt att beskriva, vi behöver knappt prata med varandra för att förstå hur vi tänker, det är häftigt, säger Bryntesson. 

Zebastian Modin kan inte annat än att hålla med om det goda samarbetet dem emellan.

– Vi tänker väldigt lika. Inte bara i spåret utan även utanför. Överlag är jag väldigt glad över det team som vi har skapat med både Bryntesson men också med Uusitalo som förbundskapten. Det skapar förutsättningar att ta ytterligare steg i utvecklingen. 


Alpina landslaget

Henrik Bergqvist som var varit förbundskapten för det svenska landslaget sedan 2017 har sett en stor utveckling på de tre åren. 

– I början var det jag och Aaron som åkte runt på världscupen, nu är vi två aktiva och en ledare till som är med på tåget och det ger oss mycket. Det har varit en väldigt fin utveckling. 

Sverige klassas som ett av världens mest lovande nationer inom paraalpint och det är märks på världstouren enligt Bergqvist. 

– Vi har respekt med oss. Att ha tre åkare, där den äldsta är 20 år, och trots det vara med i toppen i nästan alla tävlingar ger avtryck. Nu är målet att hitta stabiliteten och förbereda åkarna så bra som möjligt inför Beijing 2022. 

Ledarstab

Truppen 


Ny förbundskapten för parahockeylandslaget

Pressträffen avslutades med den glada nyheten om att svensak parahockeylandslaget gjort klart med en ny förbundskapten. Det är ingen mindre än tränarlegendaren Timo Lahtinen som tar över från sin assisterande roll. 

– Jag har fått frågan tidigare men då har det inte passat. När jag fick frågan den här gången blev jag väldigt glad. Hockey är mitt liv och har varit det de senaste 60 åren. Jag brinner verkligen för svensk parahockey och ser fram emot att få sätta min prägel på landslaget, säger Timo Lahtinen. 

Niclas Grön, säger såhär om landslagets nya förbundskapten. 

– Vi är väldigt glada att Timo tar sig an uppdraget. Han var vårt självklara förstaval. Han har en enorm kompetens och känner redan killarna i laget sedan sin tid som assisterande så det här känns hur bra som helst.  

Kontraktet som huvudtränare sträcker sig från 1 december 2020 till efter Paralympics i Beijing 2022. 

Nyhetsarkiv