Tokyo 2020

Paralympics i Tokyo 2020 kommer att arrangeras år 2021 mellan den 24 augusti till den 5 september. Totalt kommer 22 idrotter att vara representerade där taekwondo och badminton är debutanter sedan Rio de Janeiro.

Tokyo arrangerade Paralympics 1964, 57 år senare är det dags igen. Nu med de tre visionerna, ”Achieving Personal Best”, ”Unity in Diversity” och ”Connecting to Tomorrow” som de tre grundpelarna.

Paralympic Games Tokyo 2020

Svenska truppen

Den svenska truppen består av 26 aktiva och Sverige finns representerat i 11 av spelens 22 idrotter.

Boccia

Uttagen paralympier

Maria Bjurström

Kommentar från Ines Lopes:
Maria är bättre än någonsin och vi vet efter hennes debut i Paralympics 2016 att hon älskar att slå i underläge vilket hon kommer få göra i Tokyo också eftersom hon kliver in i spelen med en låg ranking.

Läs mer om boccia.

Arena: Olympic Gymnastic Centre

Bordtennis

Uttagna paralympier

Anna-Carin Ahlquist | Ingela Lundbäck | Emil Andersson | Linus Karlsson | Alexander Öhgren

Kommentar från Ines Lopes:
Alla fem spelarna har stor erfarenhet från Paralympics. Sammanlagt har de vunnit sex medaljer de senaste tre Paralympiska spelen. Den mästerskapsrutinen kommer vara till stor fördel under spelen i Tokyo.

Läs mer om bordtennis.

Arena: Tokyo Metropolitan Gymnasium

Bågskytte

Uttagen paralympier

Zandra Reppe

Kommentar från Ines Lopes, truppchef:
Zandra gör sitt fjärde sommar-Paralympics. Efter att ha lagt om sin träning ser det ut som att hon har prickat formen helt perfekt. Zandra är med i Tokyo för att kriga om medaljerna.

Läs mer om bågskytte.

Arena: Dream Island Archery Field

Cykel

Uttagna paralympier

Anna Beck | Henrik Marvig | Louise Jannering | Daniel Strandberg

Kommentar från Ines Lopes:

Tre av fyra cyklister gör debut i Paralympics. Trots det finns det stor mästerskapsrutin där både Anna Beck och Henrik Marvig har skördat framgångar under de senaste årens världsmästerskap. Anna tog så sent som i juni dubbla VM-guld. Sverige gör även debut på bana i Velodrom under spelen i Tokyo.

Läs mer om cykel.

Arena: Izu Velodrome och Fuji International Speedway

Friidrott

Uttagna paralympier

Per Jonsson | Tobias Jonsson | Viktoria Karlsson

Kommentar från Ines Lopes:

Sverige åker till Tokyo med tre längdhoppare i laget. Bröderna Jonsson från Bollnäs och Viktoria Karlsson från Göteborg är alla tre redo att försvara de blågula färgerna i sommar.

Läs mer om friidrott.

Arena: Olympic Stadium

Judo

Uttagen paralympier

Nicolina Pernheim

Kommentar från Ines Lopes:

Nicolina är en stor förebild och är en av de mest rutinerade aktiva i truppen när hon nu gör sitt fjärde Paralympics. Nicolina är alltid med och kämpar om en medalj, så även i detta Paralympics.

Läs mer om judo.

Arena: Nippon Budokan

Kanot

Uttagen paralympier

Helene Ripa

Kommentar från Ines Lopes:

Efter att Helene vann både VM- och EM-guld 2018 har hon kämpat hårt för att komma tillbaka efter sin nackoperation under våren 2019 som kunde ha avslutat hennes karriär. Men efter att ha kvalat in till Paralympics i maj är hon återigen redo att paddla om medaljerna.

Läs mer om kanot.

Arena: Sea Forest Waterway

Dressyr

Uttagna paralympier

Louise Etzner Jakobsson | Lena Malmström 

Kommentar från Ines Lopes:

Louise tog två Paralympiska bronsmedaljer i Rio de Janeiro 2016. Sedan dess har Louise tvingats pensionera Zernard och rider nu tillsammans med nytillskottet Goldstrike B.J. Lena är Paralympisk debutant och har tagit stora steg i sin utveckling den senaste tiden. Båda ekipagen har som mål att komma till finalridningen där de hoppas på framstående placeringar.

Läs mer om ridsport.

Arena: Equestrian Park

Simning

Uttagna

Lina Watz | Pernilla Lindberg

Kommentar från Ines Lopes:

Det är två färska EM-medaljörer som kommer till start i Tokyo. Pernilla Lindberg imponerade stort under EM i Portugal tidigare år med hela fyra medaljer. Även Lina tog med sig en EM-medalj efter att ha tagit sig tillbaka från årets tuffa period med långtids-covid.

Läs mer om simning.

Arena: Olympic Aquatics Centre

Sportskytte

Uttagna paralympier

Anna Normann | Joackim Norberg | Philip Jönsson | Yo-Jeong Bang | Håkan Gustafsson

Kommentar från Ines Lopes:

Fem skyttar med en mix av både erfarna paralympier och debutanter. Jockim Norberg vill försvara sin silvermedalj från 2016 medan Anna Normann gör debut i Paralympics men är flerfaldig VM-medaljör 2018 och 2019. Väl i final kan alla fem skyttar komma långt.

Läs mer om sportskytte.

Arena: Asaka Shooting Range

Tennis

Uttagen paralympier

Stefan Olsson

Kommentar från Ines Lopes: 
Stefan är den paralympier med mest rutin i truppen. Han debuterade redan i Aten 2004 och gör nu sitt femte sommar-Paralympics. På meritlistan har han både guld och silver i dubbel medan han i singel har tagit sig som längst till kvartsfinal.

Arena: Ariake Tennis Park