augusti 20, 2021 - 3:06 e m

Till Tokyo med ny häst: “Bara ridit ihop i tio månader”

När Paralympics i Tokyo flyttades fram ett år ändrades också planerna. Till spelen kommer Louise Etzner Jakobsson därför med nya hästen Goldstrike B.J.
– Jag har en jättefin häst men han är väldigt oerfaren och vi har bara ridit ihop i tio månader, säger hon.

När den här intervjun genomförs är Sveriges dressyrhopp Louise Etzner Jakobsson och Lena Malmström i karantän tillsammans med sina hästar i Aachen i sydvästra Tyskland. Där ska de vara i en vecka innan de flyger vidare till Tokyo och Equestrian Park. 

– Resan hit har gått jättebra och hästen mår väldigt bra just nu. Jag hoppas det går lika bra till Japan, säger hon.

Louise gjorde sitt första Paralympics i Rio de Janeiro 2016 där hon kammade hem två bronsmedaljer. Då tävlade hon med hästen Zernard.

Tanken var att ekipaget även skulle tävla i Tokyo men när spelen flyttades fram ändrades planerna. Med hänsyn till Zernards ålder och den påfrestning en resa till Japan skulle innebära fick vallacken gå i pension. 

Med sig har Louise i stället Goldstrike B.J – en snäll, trygg och arbetsvillig häst.

Vad har du för målsättning?

– Jag siktar alltid väldigt högt, samtidigt måste jag vara realist. Jag har en jättefin häst men han är väldigt oerfaren och vi har bara ridit ihop i tio månader. Jag kan inte ställa för höga krav på honom, de får jag ställa på mig själv i stället. Jag vågar inte säga något annat än att målet är att jag ska rida så bra jag kan.

Hur har uppladdningen varit för dig?

– Det har varit lite annorlunda för mig. Jag bröt benet i början av sommaren så för några veckor sedan var jag inte i världens bästa form men nu har jag kommit ikapp.

– Kroppen har inte ridit på länge så i stället har jag cyklat på en träningscykel. Men nu har jag kunnat rida igen så det känns jättebra.

Vad ser du fram emot mest just nu?

– Att vi håller oss friska och mår bra så att vi kan prestera så bra vi kan. Resan hit har gått jättebra och hästen mår väldigt bra just nu. Jag hoppas att det går lika bra till Japan.

Louise Etzner Jakobsson och Goldenstrike B.J. gör sin första tävlingsdag på Paralympics i Tokyo den 26 augusti.


Läs mer om den svenska truppen till Tokyo.

Nyhetsarkiv