Stefan Olsson, rullstolstennisspelare

augusti 15, 2021 - 7:00 f m

Tennisstjärnan: “Ser fram emot ett sista Paralympics”

I vad som ser ut att bli hans sista Paralympics siktar rullstolstennisspelaren Stefan Olsson på medalj.
– Jag känner att jag fortfarande har det i kroppen, säger han.

Efter Paralympics i Rio de Janeiro 2016 var Stefan Olsson osäker på om han skulle satsa mot ytterligare ett Paralympics. 2018 bestämde han sig för att göra så.

– Ett år försenat ska det bli jäkligt kul att spela. Jag ser fram emot ett sista Paralympics, säger 34-åringen.

Du har redan bestämt dig för att det här blir det sista?

– Kroppen är inte alls som den har varit tidigare, när man var yngre. Just för tennisen blir det nog inget mer Paralympics, sedan får man se om man hittar någon annan idrott som man kan bli bra i.

Stefan Olsson har länge varit en starkt lysande stjärna på parasportens himmel. Spelen i Tokyo blir hans femte Paralympics i ordningen. I Peking 2008 och i London 2012 vann han guld i dubbeln. Han har dessutom 37 titlar (20 i singel och 17 i dubbel), däribland Grand Slam Wimbledon 2017 i singel.

Det han saknar är en medalj i singelspelet i Paralympics.

– Målsättningen är självklart en medalj. Jag känner att jag fortfarande har det i kroppen, säger han.

På grund av coronapandemin har förberedelserna varit minst sagt speciella. Pandemin gör också att uppladdningen och acklimatiseringen i värdstaden inte blir lika lång för de aktiva som ett normalår.

För att förbereda sig för den tryckande värmen och höga luftfuktigheten i Tokyo har Stefan tillbringat mer tid i bastun hemma i Djurås, Dalarna. Några dagar innan avresa kommer han även att vara på Riksidrottsförbundets träningsanläggning på Bosön för att träna i ett klimatrum där temperatur, luftfuktighet och höjdmeter kan justeras.

– Kan man påskynda acklimatiseringsprocessen är det bara bra, säger han.

Vad ser du fram emot mest just nu?

– Jag ser fram emot avresan överlag. Att komma i gång med det. Man vill vara där så att man är på plats, har förberett sig och får spela första matchen. Och att spela första matchen och känna nervositeten släppa och den biten. Det är mycket man ser fram emot.

Stefan Olsson kliver in i tennisturneringen den 27 augusti.

Nyhetsarkiv