Täby Badminton, mottagare av ATG Drömfond®. Från vänster Peter Axelsson, klubbchef, Louise Forell, paraspelare, Lucas Waltgård, ansvarig för paraträning, Tove Söderdahl, ansvarig för paraverksamheten, Erik Söderdahl, paraspelare. Foto: Ryno Quantz.

maj 4, 2021 - 10:00 f m

Bild: Täby Badminton, mottagare av ATG Drömfond®. Från vänster Peter Axelsson, klubbchef, Louise Forell, paraspelare, Lucas Waltgård, ansvarig för paraträning, Tove Söderdahl, ansvarig för paraverksamheten, Erik Söderdahl, paraspelare. Foto: Ryno Quantz.

Täby Badminton prisas av ATG Drömfond®

Täby Badminton är en av Sveriges mest framgångsrika badmintonklubbar, med hela 243 SM-guld och medaljer i VM och EM. Nu prisas Täby Badminton av ATG Drömfond® för sitt arbete med att tillgängliggöra badmintonsporten för personer med funktionsnedsättning.

– Det här ger oss ännu större möjligheter att ta emot fler barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning som vill spela badminton hos oss, säger klubbchefen Peter Axelsson.

ATG Drömfond® initierades 2017 och har sedan dess bidragit med stöd och finansiering till ett stort antal projekt, som verkar för inkludering och delaktighet genom idrott och rörelse.

Årets mottagare av 100 000 kronor från ATG Drömfond med fokus på parasport är Täby Badminton. Sedan några år tillbaka satsar klubben på parabadminton för personer med funktionsnedsättning. En verksamhet som varit mycket uppskattad och nu får möjlighet att växa ytterligare.

”Fler som vill prova”

– För pengarna kommer vi att köpa in nya sportrullstolar för racketsporter och utbilda fler paratränare. Det senaste året har deltagandet begränsats av pandemin, men nu tror vi att fler och fler med funktionsnedsättning kommer att vilja prova på badminton. Där kommer rullstolarna och tränarna mycket väl till pass, säger Peter Axelsson.

Bland många kvalificerade ansökningar från föreningar runt om i landet utsåg juryn (Åsa Llinares Norlin, ordförande i Sveriges Paralympiska Kommitté, Maja Reichard, Peter ”Foppa” Forsberg och ATG®:s hållbarhetschef Maria Guggenberger) Täby Badminton, med följande motivering:

”Denna förening har redan en självklar plats för spelare med fysisk funktionsnedsättning. Nu vill de göra sporten ännu mer tillgänglig. Med inköp av sportrullstolar blir det lika enkelt för sittande spelare att både träna och spontanspela, som för en stående medspelare.”

”Parasporten på frammarsch”

För Maja Reichard, simmare med en lång rad medaljer i Paralympics, VM, EM och SM, var det premiär att som ambassadör för ATG Drömfond vara med och utse årets mottagare. En inte helt enkel uppgift visade det sig.

– Det finns så otroligt många jättebra projekt runt om i landet för att tillgängliggöra idrott för personer med funktionsnedsättning. Så det var inte lätt att välja en mottagare bland alla bra kandidater.

– Jag tycker att det är fantastiskt att man som elitklubb väljer att på ett naturligt sätt inkludera personer med funktionsnedsättning både genom träningsprogram men också via ren spontanidrott för den som vill prova.

– Täby Badminton är på så vis ett kvitto på att parasporten är på frammarsch, säger Maja Reichard, som nyligen själv fick ta emot pris som årets förebild inom parasporten vid Svenska Parasportgalan som anordnas av Svenska Parasportförbundet.

Läs mer om ATG Drömfond här.

Nyhetsarkiv