september 23, 2021 - 10:38 f m

Sverige vann rysare efter straffdrama

Den svenska målvaktsveteranen, Ulf Nilsson, blev stor matchhjälte när Sverige besegrade Japan i den sista och avgörande matchen i B-VM i Östersund.
– Jag var aldrig nervös, säger han efter att ha tagit tre av tre straffar.

Sverige var piskat att vinna mot Japan i den sista matchen i B-VM i Östersund för att ta sig vidare till det kommande kvalet till Paralympics. Och vilken nagelbitare det blev. 

Japan tog ledningen i andra perioden och Sverige hade förtvivlat svårt att hitta fram till de riktigt heta chanserna. 

– Det var ingen bra hockeymatch, men vi kämpar och sliter för varandra och tillslut ger det utdelning, säger Rasmus Lundgren som var en av tre spelare i det svenska laget som spelade oavbrutet. 

En annan var backen, Niklas Ingvarsson, som också var den som såg till att Sverige kvitterade i tredje perioden. 

Ett resultat som stod sig perioden ut. Efter en mållös förlängning stod det klart att måstematchen skulle nå sitt klimax i straffläggningen. 

Det skulle visa sig räcka med ett straffmål för att vinna matchen eftersom en visst Ulf Nilsson spikade igen fullständigt i den svenska buren. Han tog tre av tre straffar vilket innebar att Rasmus Lundgrens säkra straffmål räckte till seger. 

– När det gick till straffar kändes det ganska bra, vi har ju den bättre målvakten, säger en leende Ulf Nilsson efter slutsignalen. 

Även Rasmus Lundgren kände sig lugn inför straffarna. 

– Uffe är så jävla bra. När det blev straffar visste jag att han skulle rädda oss, säger straffskytten Lundgren. 

Publiken i Östersund Arena fick uppleva härliga glädjescener där de svenska spelarna och ledarna jublade ikapp. 

– Jag är så lycklig, det här betyder så mycket, skriker Peter Nilsson mitt i segerhysterin. 

I och med segern och tredjeplatsen i B-VM lever fortfarande den svenska drömmen om Paralympics i Peking 2022. Den paralympiska kvalturneringen äger rum om drygt en månad. Där är Sverige ett av sex lag som gör upp om två platser till Paralympics. 

Nyhetsarkiv