april 30, 2019 - 12:15 e m

Sverige vände och vann efter makalöst solomål

Niklas Rakos blev stor matchhjälte när han med sina två mål såg till att Sverige vände och vann mot Japan i sista gruppspelsmatchen i VM.

Sverige – Japan 2-1 eft. straffar

Under tisdagsmorgonen spelade Sverige sin sista match i VM-gruppspelet i Tjeckien. Laget ställdes mot Japan som även dem hade startat mästerskapet med två förluster. Det var ett sargat Sverige som kom till start utan den rutinerade Niklas Ingvarsson. Ett avbräck som innebar endast två avbytare för Sverige. Med dem förutsättningarna var det inte många som trodde på seger inför mötet mot Japan.

Inte heller blev det bättre av att Japan i andra perioden gick upp till 1-0. Där och då var det många som trodde att matchen skulle rinna Sverige ur händerna. Ett vilt krigande Sverige med en storspelande målvakt i Andreas Neuman hade dock andra planer.

Med drygt sju minuter kvar tog Niklas Rakos pucken i egen zon. Tog sig över mittzon och fintade bort två japanska försvarare innan han distinkt tryckte dit kvitteringen. “Unbelieveble”, skrek kommentatorn efter soloprestationen som fick de 4000 åskådarna att häpna.

Se solomålet (1:44:30 in i klippet)

Sverige lyckades att ta matchen till förlängning och sedan till straffar. Där klev förs Max Gyllsten fram med en iskall straff. Andreas Neuman stod sen för två briljanta räddningar innan matchhjälten Niklas Rakos klev fram och hängde dit den avgörande straffen.

Segern gör att Sverige slutar trea i sin grupp och får nöja sig med att spela placeringsmatch under onsdagen. Vinst i den och Sverige stannar kvar i A-VM. Och det är inte utan att Sverige har ett mentalt övertag på sina motståndare som är Japan.

Nyhetsarkiv