november 12, 2019 - 12:47 e m

Sverige prickade formtoppen förgäves

80 procent av den svenska truppen presterade säsongsbästa och prickade formen perfekt. Vilket skulle visa sig vara förgäves.

Sverige åkte till Dubai med en tunn men stark trupp där förhoppningar på medaljer var stora.

– Kommer man till ett mästerskap vill man alltid vinna medaljer. Vi tog ut en trupp med stora medaljmöjligheter och det känns snopet att åka härifrån med noll, säger förbundskaptenen, Magnus Olsson.

För trots att den svenska truppen levererade säsongsbästa på säsongsbästa grinade centimetrarna dem i ansiktet.

– 80 procent av truppen gör säsongsbästa och vi är otroligt nära medaljer på fyra av fem aktiva.

Magnus Olsson (förbundskapten) och Ingela Nilsson (coach) suckar ännu en gång efter att ha haft centimetrarna emot sig.

Den regerande silvermedaljören från VM i London 2017, Tobias Jonsson, var först ut av svenskarna. Längdhoppsfinalen i klass T12 skulle visa sig bli signifikativ för hela mästerskapet ur svensk synvinkel. Med nytt säsongsbästa, 6.77 meter, fick han se sig besegrad med sex centimeter upp till fjärdeplatsen och kvotplatsen till Tokyo brann inne.

– Tobias resa hit har varit enorm. Han bröt nyckelbenet i mars och det här är hans andra tävling för säsongen. Att han lyckas prestera såhär bra är otroligt, säger Olsson.

Viktoria Karlsson skulle råka ut för samma oflyt då hennes 4.65 meter (även det säsongsbästa) räckte till en femteplats. Endast fyra centimeter från fjärdeplatsen.

– Hon har en släpande högerfot i sitt sista hopp som garanterat hade räckt till medalj. Istället missar hon kvotplasten med fyra centimeter.

Även Jeffrey Ige presterade säsongsbästa med 15.43 i kula. Dessutom hade han en monsterstöt som dessvärre inte godkändes.

– Femte stöten var över 16 meter och då är det medalj även för Jeffrey. Tyvärr steg han över då ansatsen blev lite fel.

Inför sista dagen stod hoppet till Per Jonsson och unga Olof Ryberg. Gammal är äldst lyder talspråket och visst visade Per Jonsson att så var fallet även 2019. Med 6.88 meter tog han Sveriges enda kvotplats och slutade fyra i längdhoppfinalen i klass T13.

– Väldigt skönt att Per lyckats ta en manlig kvotplats så att vi får med oss något hem till Sverige. Tanken var att ha fyra kvotplatser klara efter Dubai men nu får vi sätta oss ner och ändra planen.

Topp sex på världsrankingen, i april 2020, kommer att kvala in till Tokyo. Tobias, Viktoria och Jeffrey ligger alla på rätt sida strecket men med hård konkurrens.

– Ja nu måste vi ut och jaga resultat för att behålla den platserna. Det är klart vi inte kan fokusera på Tokyo i samma utsträckning nu som tidigare, dessutom kan EM i juni bli lidande.

– Nivån har höjts ytterligare och det kommer att krävas resultat som vi inte tidigare har gjort om vi ska ta medaljer i Tokyo. Men först ska vi ta oss dit.

Gunilla Wallengren tvingades avstå från VM på grund av en handledsskada.

Samtliga svenska resultat

AtletGrenPlaceringResultatKvotplats
Tobias JonssonLängdhopp56.77 m (SB)Nej
Tobias Jonsson100 meter 11.64 s (SB)Nej
Viktoria KarlssonLängdhopp54.65 m (SB)Nej
Jeffrey IgeKula715.43 m (SB)Nej
Per JonssonLängdhopp46.88 m (SB)Ja
Olof RybergLängdhopp135.85 mNej
Gunilla WallengrenSkadad

Samtliga foton från VM i Dubai

World Para Athletics Championship 2019 Dubai

Glöm inte att följa oss på Facebook

 

Nyhetsarkiv