september 10, 2021 - 9:14 f m

Sverige överträffade medaljmålet

Sju medaljer var det svenska målet inför Paralympics i Tokyo. Det blev åtta. Ett guld, fem silver och två brons.

När truppchef Inês Lopes sammanfattar veckorna i Tokyo ger hon betyget mer än väl godkänt.

– Absolut. Det var en liten och jättebra trupp med hög kvalitet som åkte dit och den överträffade medaljmålet. Vi genomförde spelen efter alla konstens regler. Vi höll oss friska, gjorde det vi skulle och maximerade servicen, säger hon.

Guldskytten Jönsson först ut

Sveriges första medalj kom den 30 augusti, halvvägs in i spelen. Sportskytten Philip Jönsson höll sig kall och sköt hem guldet i tio meter luftgevär. En knapp timme senare slog dressyrryttaren Louise Etzner Jakobsson till med silver i kürfinalen. 

– De flesta stora medaljförväntningarna låg i den andra halvan av spelen så jag kände mig ganska lugn, säger Inês Lopes.

– För truppen var den första medaljen såklart viktig. När bordtennisen inte levererade som förväntat ökade pressen på de andra startande. Det betyder så otroligt mycket när den första medaljen kommer. När den är tagen kan de andra slappna av i sina starter

Medaljregn

Därefter rasslade det till och efter ett dygn hade Sverige drygat ut antalet medaljer med ytterligare två – ett silver och ett brons signerat cyklisterna Anna Beck och Louise Jannering i sina respektive tempolopp.

Innan spelen var över hann det bli ytterligare tre medaljer vilket placerade Sverige på en 50:e plats av 162 länder i medaljligan.

PlaceringGuldSilverBronsTotalt
1. Kina966051207
2. Storbritannien413845124
3. USA373631104
40. Danmark3115
47. Norge2024
50. Sverige1528
52. Finland1315

– Vi har inte förutsättningar ekonomiskt eller i antal aktiva att göra mer. Jag ska inte säga att jag är glad att vi ligger där men jag tycker tyvärr att det är väntat utifrån förutsättningarna. Vi hade bara 26 aktiva som tillsammans gjorde 48 starter. Jag tycker att vi levererar hög kvalitet och procentuellt sett är vi mycket bättre än i till exempel Rio då vi hade en större trupp. Men konkurrensen i världen fortsätter att bara bli tuffare på denna nivå. Ska vi klättra i medaljligan i framtida sommarspel måste vi få betydligt bättre ekonomiskt stöd till våra satsningar.

Vilken medalj kommer du att komma ihåg bäst från spelen i Tokyo?

– Jag lyckades vara på plats på ganska många medaljer men jag måste ändå säga Philip Jönssons guld. Det kommer jag att minnas som lite extra speciellt. Han kändes som lugnet själv i skyttet och det var gött att se honom besegra sig själv och allting och bara njuta. Det var en del tårar som kom där.

Nyhetsarkiv