november 29, 2021 - 10:16 e m

Sveriges paraishockeylandslag missar Paralympics — “Känns jättetråkigt, så är det verkligen”

Starten på kvalet till Paralympics blev allt annat än önskat för paraishockeylandslaget. Tre förluster på de tre första matcherna innebär att chansen nu är borta.
Spelen i Peking blir första gången sedan 1994 som Sveriges hockeylag missar ett Paralympics.

Det var solklara förutsättningar för Sverige när kvalen till Paralympics 2022 inleddes. Det krävdes att komma topp två under turneringen i Berlin, Tyskland.

Men med tre raka förluster mot Slovakien (4-0), Italien (5-4) och Norge (4-1) är nu hoppet ute för Sverige. Assisternade förbundskapten Daniel Tjärnqvist summerar den svenska insatsen från de tre förlusterna.

— Första matchen var väldigt avvaktande, vi kom inte riktigt rätt i tajmingen och sådant. Sen gjorde vi lite ändringar till andra matchen där jag tycker att vi gjorde en mycket, mycket bättre match där alla var mer på tårna. Vi skapade mycket mer, fick mer fart och höll ihop som lag mycket bättre. Den tredje matchen kommer vi in i lite av ett vakuum, laget var lite långt, vi höll inte ihop det lika bra och sen så gjorde vi små misstag som gjorde att norrmännen kunde kontrollera matchen hela vägen.

Det blev en svidande fyramåls-förlust i öppningsmatchen och när Italien sedan stod för motståndet i den andra såg det ut att gå mot samma öde. Italienarna tog en 5-1-ledning i den andra perioden, men under den avslutande perioden kom tre kronor tillbaka med besked.

— Vi kom tillbaka ganska snabbt efter att de gjort sitt femte mål och vi började ta igen och gjorde två mål i Powerplay, något vi haft svårt att komma till rors med tidigare. Så det var riktigt nära och jag tycker vi hade bud på fler mål också egentligen men det gick inte. Tiden rann ut för oss, säger Tjärnqvist.

Tre raka svensk-mål och med nio sekunder kvar var ställningen 5-4 till Italien. Fler mål kom inte och en måstematch mot Norge väntade dagen därpå. Förlust och drömmen om Paralympics skulle gå förlorad.

Första missen på 28 år

Då var det en trupp som var redo att ge allt för att rädda upp situationen och hålla målet om Peking vid liv. Men utfallet blev än en gång inte som önskat.

— Jag tror att många i laget var övertända redan innan match. Det märktes redan på uppvärmningen att alla ville väldigt mycket, nästan för mycket och vi fick det inte riktigt att stämma alls där tyvärr, säger lagkapten Peter Ojala.

Slutresultatet skrev sig 4-1 till grannarna i väst och Norge såg till att Sverige inte får ett lag till Paralympics, en miss som inte skett sedan ishockey kom med i spelen 1994.

— Det känns jättetråkigt, så är det verkligen och samtidigt är man lite kluven. Det är ju många som är kluvna till spelen med pandemin och att det är i Kina och så där, så hade det varit ”vanliga” förutsättningar hade det nog känts väldigt mycket jobbigare med de här förlusterna, säger Ojala.

Nu återstår två matcher, först Tyskland under tisdagen innan man avslutar mot Japan på onsdag. Då finns det en del revanschlust hos blågult.

— Nu har vi haft matcher där vi inte riktigt har fått ihop det som vi velat spelmässigt och vi har gjort lite för många misstag för att kunna gå vidare. Vi spelar ju för landslaget och det är fruktansvärt viktigt att ta de här sista matcherna för att bevisa att vi är ett av lagen som lika väl kunnat gå vidare genom att göra två bra matcher, konstaterar assisterande förbundskapten Tjärnqvist.


Nyhetsarkiv