mars 11, 2022 - 11:09 f m

Sverige klart för final i Paralympics

Lag Pettersson-Dahl är kara för historisk final i rullstolscurling i Paralympics efter en otroligt jämn semifinal mot Slovakien där allt avgjordes på sista sten.
– Jag tror jag skrek rakt ut när jag såg att vi vann, säger Viljo Pettersson-Dahl efter segern med 6-4 mot Slovakien.

Sverige fick en bra start på semifinalen genom att sno en poäng av Slovakien i första, sedan i andra.I tredje omgången blev det en trend när man snodde tredje raka poängen efter att Viljo Pettersson-Dahl satt sista sten perfekt, knockade undan Slovakisk och placerade Sverige med bästa sten.

I fjärde gick lag Pettersson-Dahl mer på en offensivt spelupplägg genom att gå in med många stenar i boet redan från början, men det slog tillbaka efter en svensk miss och inför slut stenarna låg fyra Slovakiska stenar i boet.
Vad som kunde blivit fyra slovakiska poäng blev tre och lika läge, 3-3, med halva matchen kvar.

För första gången i matchen hade Sverige sista sten när skipper Viljo Pettersson-Dahl kunde rädda en svensk poäng och återta ledning efter fem omgångar, men stenen blev för lång och la sig som andra sten. Istället tog Slovakien poäng och ledning med 4-3.
Men man kom snabbt tillbaka och tog två raka poäng till ledning med 5-4 inför sista orginalomgången.

Slovakien hade fördel sista sten och behövde ta minst ett poäng för skiljeomgång eller fler för vinst. När Sverige i inför sista dragningarna låg med bästa sten, la man en guard från Viljo Pettersson-Dahl och kunde bara vänta och se på när Slovakernas dragning gick i den nyss lagda guarden från Viljo. En nervös väntan för lag Pettersson-Dahl.
— Ronny och jag satt där nere, han vågade inte titta och jag var också nervös men när man såg den tugga i guarden var det lättnad! säger Mats-Ola Engborg, och även Kicki Ulander fick vänta innan hon kunde andas ut.
— Det var nervöst att titta när de skulle släppa sin sista sten. Men åh vilken lättnad!

För femte gången i matchen snodde Sverige poäng och den svenska glädjen var enorm.
— Jag tror jag skrek rakt ut när jag såg att vi vann. Det känns jätteroligt, det blir fantastiskt roligt att spela mot Kina i morgon. Jag ser verkligen fram emot det! säger Pettersson-Dahl.

För första gången sedan curlingens intåg på Paralympics i Turin 2006 har Sverige tagit sig hela vägen till final. Sedan tidigare har man två brons – 2006 och 2010.
— Det känns verkligen skönt och bra, det är något vi har siktat på det här, säger Mats-Ola Engborg och han är inte ensam i svensklägret att känna finalglädjen.
— Det känns helt fantastiskt, helt underbart! Jag är så glad! jublar Kicki Ulander

Finalen blir repris av VM-finalen i oktober, då var det Kina som gick ut som mästare. Nu vill Sverige, anförda av skipper Viljo Pettersson-Dahl, ta ut revansch.
— Det ska bli jätteroligt, vi brukar spela oerhört jämna matcher mot Kina. Det är ett väldigt bra lag och dom är såklart tuffa på hemmaplan, men vi har jättegoda chanser att slå dom. Vi var nära på VM sista och vi slog dom i gruppspelet nu, så jag tror de har respekt för oss också, avslutar Viljo .

Finalen spelas lördag klockan 07.30 svensk tid och sänds på SVT play.

Nyhetsarkiv