mars 10, 2022 - 7:30 f m

Sverige klart för semifinal

Efter sju vinster och endast två förluster är lag Pettersson-Dahl klara för semifinal i Paralympics med en match kvar i grundomgången. Det står klart efter morgonens svängiga match mot USA.
— Det var vilda västern eller Rock and Roll, eller hur man ska uttrycka det, säger Ronny Persson efter segern.

Det var tydliga förutsättningar för Sverige inför de två sista matcherna i rullstolscurlingens grundomgång. En vinst skulle säkra semifinal, två och seriesegern är Sveriges. Efter morgonmatchen mot USA som slutade 10-7 är lag Pettersson-Dahl i semifinal.

De kom in i spelen som stora medaljfavoriter, både från sig själva och utifrån, nu har man tagit sig till slutspel och är endast en vinst från final.
— Det är det vi är här för och nu känns det lite som att grovjobbet är gjort. Nu blir det lite finlir -hoppas jag i alla fall, säger Ronny Persson.

Matchen som gjorde Sverige semifinalklara började med att USA tog två poäng i första omgången, gick in i en nollomgång i andra innan Sverige tog tre poäng och ledning med 3-2 i tredje.
Sverige följde upp med att sno två poäng i fjärde och sedan förlora ett storbo till USA som gick upp i ledning med 6-5.
— Det är väl sällan jag varit med om en så svängig match, det var vilda västern eller Rock and Roll, eller hur man ska uttrycka det, säger Persson och fortsätter beskriva styrkan i laget som vände matchen för Sverige.

— Det är ingen match jag kommer rama in och ha siffrorna på väggen hemma men jag tycker vi gör ganska bra saker. Vi tappar stora bon men vi kommer tillbaka och vi har liksom en mental hårdhet att vi inte blir nedslagna efter en fyra mot “jänkarna” och ligger under med 6-5. Sen tar vi storboet med fem stenar och som coach (Peter Narup) sa: tänk er för nu så att inte adrenalinet slår på och man känner att man ser mållinjen och känner att man redan är hemma, – för det är så lätt att man slarvar bort ett sånt fint resultat.

Lag Pettersson-Dahl lyckades behålla fokus, tappade bara en poäng till mot USA och säkrade segern efter att ha tagit fem poäng i sjätte omgången.
— Vi ledde ju med tre inför sista och då var taktiken att slå bort allt så att det inte skulle gå att få några poäng, så det känns ändå som att vi jobbade oss fram till en schysst seger till slut, avslutar Persson.

Matchen slutade 10-7 och nu väntar semifinal för lag Pettersson-Dahl, men först ska grundomgången avslutas med en sista match mot Sydkorae.
— Det är väldigt skönt, det är såklart vårt första mål – att vi ska kvalificera oss till semifinalspelet och det har vi klarat av nu så, nu i nästa match mot Sydkorea är gäller det att avsluta gruppspelet snyggt och få en bra känsla med sig in i semin.

Vinner Sverige över Sydkorea blir man etta i tabellen och får möta fyran i semifinal, men motstånd i semin är inget av betydelse för Pettersson-Dahl.
— Det är speciellt med slutspel och semifinal så det handlar om att fokusera på den egna uppgiften och vad vi ska göra. Vilka vi möter är inte så himla noga utan vi litar på vår förmåga och tror att den ska ta oss långt, konstaterar Sveriges skipper Viljo Pettersson-Dahl.

Matchen mot Sydkorea startar 12.35 svensk tid och finns att följa på SVT play.

Nyhetsarkiv