mars 9, 2022 - 7:23 f m

Sverige i topp efter ny vinst mot Norge och trots förlust mot Slovakien

Nattens vinst över norska lag Ole Fredrik Syversen placerar Sverige i toppen av tabellen, trots förlust senare under dagen mot Slovakien.

Efter luch- och kvällsmatch igår väntade tidig morgonmatch mot Norge för lag Pettersson-Dahl. Då tog det till fjärde omgången innan Sverige riktigt vaknade till och tog ett litet grepp om matchen som skulle krävas skiljeomgång för att skilja de Nordiska grannländerna åt.

Norge öppnade Nordenmötet med en poäng i första omgången. Sverige kvitterade med sin sista sten i andra, vilket gav lag Syversen fördelen av sista sten i tredje omgången och efter att Viljo dragit Sveriges sista på den norska skotten utan att få ut den från boet kunde Norge ta två poäng.

I fjärde var rollerna omvända. Sverige med sista sten och chans på två poäng efter att Norges skipper Syversen, som hittills i matchen varit säkerheten själv i sina dragningar, drog två för korta stenar och det var kvitterat till 3-3 med halva matchen spelad.

Sverige följde upp med att gå upp i ledning med 5-3 efter snodda poäng i både femte och sjätte omgången.

I de två avslutande omgångarna Viljo Pettersson-Dahl stod för ett viktigt och riktigt bra sista slag när Norge hade favör av sista sten i sjunde omgången. Två norska stenar låg i boet och grannarna i väst hade läge att ta minst två poäng. Men med dubbelträffen från Viljo låg Sverige plötsligt bäst till och Norges Syversen tvingades välja mellan att ta en poäng eller köra på en nollomgång och ha fortsatt fördel sista sten inför en avslutande omgången. En poäng valdes och Norge reducerade till 6-4.

Med svensk ledning inför avslutande omgången var inte norrmännen villiga att släppa matchen riktigt än. Det blev två norska poäng, trots svensk sista sten, och matchen gick till skilje omgång. Väl där var dock Sverige starkast och säkrade sin femte seger.

Sverige toppar fortsatt tabellen med sex vunna matcher av sju spelade. Därefter kommer Kina med fem vinster. De fyra bästa lagen tar sig vidare till semifinal.

Senare under dagen möter det svenska laget Slovakien, som ligger på delad tredjeplats.

Fortsatt i topp trots förlust

I dagens andra match mot Slovakien fick det svenska laget se sig besegrade med 5–6, vilket blev lag Pettersson-Dahls andra förlusten hittills under spelen i Peking.

Sverige som inledde med att gå upp till ledning 3-0 i den första omgången blev sedan utan poäng fram till omgång fyra. Där mellan hade Slovakerna tagit en poäng i andra och två i tredje och ställningen skrev sig 4-3 till Sveriges favör när halva matchen var avklarad.

I den femte omgången låg Sverige med två stenar i boet, men eftersom Slovakien hade sista sten kunde de lägga sig precis ovan Sveriges bästa sten, ta poängen och kvittera till 4 lika. Ett misstag med tredje sista sten och sedan med sista från Sverige gjorde det möjligt för slovakerna att sno poäng i den sjätte omgången och ta ledningen.

Sverige tog sedan poäng i sjunde, men kunde inte sno i sista omgången och Slovakien vann med 5-6.

Trots förlusten toppar Sverige fortfarande tabellen med sex vunna matcher av åtta spelade. Därefter kommer Kina med fem vinster, men med en match färre spelad. De fyra bästa lagen tar sig vidare till semifinal och än finns det många kandidater till semifinalplatserna.

Det återstår två matcher för Sverige i grundomgången – USA och Sydkorea på torsdag.

Nyhetsarkiv