februari 2, 2022 - 12:50 e m

Svenska truppen till Paralympics uttagen

Sveriges trupp till Paralympics i Peking (4–13 mars) presenterades under onsdagen. Totalt blir det tio aktiva i fyra olika idrotter.
Det här är en slagkraftig trupp med väldigt hög potential, säger truppchefen Niclas Grön.

Sveriges Paralympiska Kommitté tog under onsdagen ut den slutgiltiga truppen till Paralympics i Peking med start den 4 mars. Truppen på tio aktiva är fördelad över fyra idrotter, alpint, längdskidor, skidskytte och curling. 

– Det här är en tunn men slagkraftig trupp med en väldigt hög potential. Vi är knappt hälften så många till Peking som till PyeongChang 2018. Då tog vi en medalj och nu ligger vårt realistiska mål på två medaljer, det är en stor procentuell ökning, säger truppchefen Niclas Grön. 

Sju nya namn presenterades

Truppen blev komplett genom uttagningarna av alpinisten Arvid Skoglund och längdskidåkaren Arnt-Christian Furuberg samt presentationen av spelarna i curlinglaget. 

– Arvid och ”Ante” har visat stora framsteg under säsongen och det ska bli otroligt kul att se vad de kan åstadkomma i Peking. Curlinglaget har en väldigt hög kapacitet, för knappt ett halvår sedan tog de VM-silver med exakt samma lag. 

Halverad trupp

Den enskilt största anledningen till att truppen halverats är att paraishockeylandslaget inte har kvalat in till Paralympics. 

– Det är första gången sedan paraishockeyn kom in på det paralympiska programmet (1994) som vi missar spelen, det gör såklart stort avtryck på truppens storlek. Den internationella konkurrensen ökar ständigt och det blir tuffare för varje år att ta sig in bland världens åtta bästa lag. Vi kommer fortsätta vår långsiktiga satsning mot nästkommande spel för att slå oss in igen. 

– Tittar vi däremot på de individuella idrotterna ser vi en positiv trend där vi har mer än fördubblat antal aktiva. Dessutom är kvalitén i den här svenska truppen, från varje enskild ledare till de aktiva, bland det bästa vi har haft.  

NamnIdrottOrtÅlder
Zebastian ModinLängdsskidor/SkidskytteÖstersund27 år
Arnt-Christian Furuberg (debutant)LängdskidorFalun/Arvika34 år
Emil Jönsson HaagGuide till Zebastian ModinÖstersund36 år
Erik PerssonGuide till Zebastian ModinÖstersund26 år
Aaron LindströmAlpintSkövde21 år
Ebba Årsjö (debutant)AlpintVemdalen/Norrköping21 år
Arvid Skoglund (debutant)AlpintÖstersund/Hudiksvall18 år
Viljo Petterson DahlCurlingJönköping39 år
Kristina UlanderCurlingVäja40 år
Ronny PerssonCurlingStockholm55 år
Mats-Ola EngborgCurlingJönköping64 år
Sabina Johansson (debutant)CurlingLesjöfors49 år

Nyhetsarkiv