Aaron Lindström, Arvid Skoglund och Ebba Årsjö

januari 17, 2020 - 10:04 f m

Svenska talangerna redo för världseliten

Aaron Lindström, Ebba Årsjö och Arvid Skoglund är alla under 20 år och utgör kanske världens mest talangfulla landslag. På måndag gör de årsdebut i världscupen. 

Sverige har ett av världens mest talangfulla landslag i paraalpint. Att Aaron Lindström, 19 år, ses som en rutinerad åkare i förhållande till övriga i truppen talar sitt tydliga språk. 

– Ja det är ett väldigt ungt lag men det finns så mycket potential i samtliga. Alla tre har professionell skalle för att gå riktigt långt. De vet vad som behövs för att nå toppen och vi kan ställa höga krav på varandra, säger Henrik Bergqvist, förbundskapten för landslaget. 

“Finns så mycket potential”

Nästa vecka gör alla tre årspremiär i världscupen när de åker till Slovenien och Kranjska Gora. För två av åkarna, Ebba och Arvid, är det extra speciellt. Det är nämligen deras första världscup någonsin. 

– Det kommer såklart finnas en del tävlingsnerver på alla tre men kanske lite extra på våra två debutanter. Vi har ett väldigt tryggt team runt åkarna som kommer ge alla bästa möjliga förutsättningar, säger Bergqvist. 

>>TV: Aaron vill visa världen

Så sent som i måndags fick Aaron Lindström klartecken på att få köra efter en tids skadebekymmer. 

– Aaron har inte åkt bana på 1,5 månad och det viktiga för honom är att komma in i det. En topp-10 placering vore väldigt bra med tanke på förutsättningarna. 


Ebba Årsjö slog igenom med buller och bång i europacupen i slutet på 2019 då hon vann fyra raka segrar i hennes första tävling någonsin inom paraalpint. 

“Hon har kämpat tio gånger mer än alla andra”

– Jag blev inte förvånad. Hon är en av Sveriges största talanger. Då pratar jag inte inom paraalpint utan även för åkare utan nedsättning. Fram till slutet på förra säsongen har hon tävlat på orättvisa villkor och ändå vunnit över toppåkare. Hon har kämpat tio gånger mer än alla andra för att kompensera begränsningarna hon har i höger ben. Nu kan hon äntligen blomma ut och tävla mot ”rätt” motstånd.  

Arvid Skoglund är truppens yngsta åkare med sina 16 år. Han har precis börjat skidgymnasiet i Östersund och besitter även han en stor portion potential. 

– Arvid kommer bli väldigt bra men det är viktigt att inte gå för snabbt framåt. Fokus nu är att hitta sin typ av åkning och jobba med den över tid. 

Och på tal om ungt och talangfullt landslag. Förbundskaptenen själv är endast 27 år gammal och ses som en av Sveriges bästa tränare. I veckan förlängde han sitt kontrakt över Paralympics i Beijing 2022 trots flera andra jobberbjudanden.  

– Jag tror på idrotten och åkarna. Det finns så mycket mer att ge och jag vill vara en del av den resan.  

>> Tävlingsschema


Följ oss på Facebook

 

Nyhetsarkiv