augusti 23, 2018 - 8:56 f m

Svensk succé när RaceRunning gjorde debut

Under Parafriidrotts-EM i Berlin gjorde RaceRunning mästerskapsentré för första gången. Då visade Sverige med hela tre medaljer att man är en av världens främsta nationer i grenen. “Vi kommer bli ännu bättre”, säger förbundskaptenen Magnus Olsson.  

I oktober 2017 tog den Internationella Paralympiska Kommittén beslut om att inkludera RaceRunning i friidrotten. I och med det beslutet bestämdes att RaceRunning skulle vara en av grenarna under Parafriidrotts-EM i Berlin 2018.

– Det betyder väldigt mycket för RaceRunningen att få komma in i friidrotten. Målet är att bli en Paralympisk gren även om vägen dit är ganska lång. De här idrottarna är ännu inte riktigt på samma nivå som de andra men det här är en väldigt bra start. Det är egentligen samma sak som när “rullstolsåkningen” kom med i friidrotten, säger den svenska förbundskaptenen Magnus Olsson.

För svensk del betyder RaceRunningens inträde i friidrotten stora möjligheter till medaljer. Det visade inte minst de svenska deltagarna under EM i Berlin där det blev hela tre medaljer av tre möjliga genom Marika Vaihinger (guld), Olof Da Silva Olsson (silver) och Henrik Eriksson (brons). Marikas guldmedalj var extra historisk då hon blev den första kvinnliga guldmedaljören någonsin.

– Det var helt fantastiskt. Marika är väldigt duktig och jag var helt säker på att hon skulle ta en medalj. Sen var det givetvis extra kul att hon fick skriva in sig i historieböckerna som den första guldmedaljören någonsin.

Möjligheten att Sverige, i framtiden, kommer att plocka hem fler medaljer från den nytillkomna grenen är stor.

– Vi har tagit tre av totalt tolv medaljer vilket visar att vi står oss väldigt bra jämfört med andra länder. Vi har varit tuffa i uttagningen till Berlin och jag vet att det finns många duktiga atleter hemma i Sverige som kommer kunna konkurrera om medaljer i fortsättningen.

– Om alla är sugna på att satsa ordentligt på det här kommer de andra länderna inte ha en chans, det här kommer bli bra.

Nyhetsarkiv