november 8, 2019 - 3:21 e m

Supersuccé för nya stjärnskottet – vann fyra (!) guld

Ebba Årsjö. Lägg det namnet på minnet. I hennes första internationella framträdande vann hon fyra (!) guld. 
– Hon kan bli bäst i världen, säger förbundskaptenen Henrik Bergqvist.

Den alpina säsongen hann knappt börja innan en ny svensk supertalang inom alpin skidåkning var född. Ebba Årsjö klassades in som LW4 (nedsatthet muskelfunktion i ben) och fick därmed göra sin första internationella tävling i Landgraaf. Och vilken debut det blev. 

– Jag visste att det skulle gå bra, men inte såhär bra. Det här är helt otroligt säger Henrik Bergqvist, förbundskapten för det svenska landslaget i paraalpint. 

“Efter den här veckan märks det att vi har fått respekt på touren. Sverige rankas som en av toppnationerna nu” 

På fyra dagar, med lika många starter, vann hon allt. Det var två tävlingar i WPAS (World Para Alpine Ski och två i EC (European Cup) i där segraren i samtliga tävlingar var en svensk nykomling. 

– Givetvis var det ganska nervöst, det är ju första gången för Ebba men hon har en otroligt stark mental förmåga och är väldigt professionell i allt hon gör, säger Henrik. 

Äntligen inklassad
18-åringen som studerar på Östersunds skidgymnasium har under flera år visat en fantastisk kapacitet i backen men har befunnit sig i gränslandet i om hennes funktionsnedsättning varit tillräcklig för att klassas in. 

– Det var väldigt skönt, främst för Ebba, att få en klassning som bevisar att det är här hon hör hemma, äntligen kan hon få tävla på lika villkor. 

Hur bra kan hon bli?
– Hon kan nog ta guld i Paralympics 2022. Hon har tävlingsskallen och attityden för det. Det är dit hon vill. 

Förbundskaptenen Henrik Bergqvist har inte bara Årsjö att glädjas åt. Det svenska landslaget kryllar för tillfället av talanger. Förutom Ebba finns Arvid Skoglund, 16 år, som tog flera topp 10 placeringar under tävlingarna i Landgraaf, Oliwer Rönnelin och guide Claes Israelsson är nya i landslaget och har en fin framtid framför sig och utöver det finns en av sportens stora framtidsnamn i Aaron Lindström, 19 år, med i laget. 

– Efter den här veckan märks det att vi har fått respekt på touren. Sverige rankas som en av toppnationerna nu. 

Ebba Årsjö visar upp sina guldmedaljer.

Vill du också vara med i den paralympiska gemenskapen – följ oss!

Nyhetsarkiv