september 3, 2021 - 11:18 f m

Succé för Jannering – vann andra raka bronset

Nåja, vad är väl 92,4 kilometer i spöregn … Den kan vara dötrist och långtråkig och alldeles, alldeles underbar.

Fråga bara Louise Jannering och hennes pilot Anna Svärdström som efter exakt 2 timmar och 36 minuter korsade mållinjen på Fuji International Speedway som bronsmedaljörer.

– Det är överväldigande, jag vet inte vad jag ska göra med allt jag känner just nu, säger en lycklig och trött Louise Jannering i den mixade zonen.  

Linjeloppets sträcka på 92,4 kilometer är fördelat på sju varv på Formel 1-banan Fuji International Speedway. En mycket krävande bana med mycket stigning och teknisk utförskörning. Något som ställer höga krav på Louise Jannering som till skillnad från vissa av sina konkurrenter inte har någon synförmåga.

– Minsta lilla miss på den här banan kan vara avgörande så det gäller verkligen att aldrig tappa fokus. Missar jag att vara koncentrerad i en kurva så kan vi vara borta, det gäller att vara med i varje moment, säger Louise.

Det var tydligt redan efter ett varv att det svenska paret var det mest offensiva i fältet och kunde efter ett par utbrytningsförsök komma loss tillsammans med Irland och ett av två lag från Storbritannien.

– Vi kände redan efter första varvet att vi ville utnyttja vår förmåga att köra snabbt utför och vi kände oss väldigt starka både uppför och nerför, säger Anna Svärdström som är den av de två som ansvarar över de taktiska delarna.

Höll på att tappa medaljen

Med bara två varv kvar av loppet hade dock luckan ner till Polen och Storbritanniens andra lag krympt från 50 till 10 sekunder. Många trodde då att den offensiva taktiken kostat svenskorna medaljen.

– När vi fick höra att de var så pass nära så blev vi faktiskt lite oroliga. Då har man tömt sig så pass länge att det är lätt att bli uppgiven, säger Svärdström.

Ett varv senare var luckan uppe i 1 minut och 48 sekunder och det taktiska draget var med facit i hand det rätta för att nå medalj som var dagens stora mål.

– Vi höll farten uppe för vår egen skull och för att bibehålla luckan. Samtidigt riskerar vi ju en sämre spurt om vi går för hårt innan. Det är en oerhört svår balansgång men är otroligt nöjda med hur vi genomförde det här loppet från start till mål.

Dubbla bronsmedaljer i paralympiska debuten

Louise Jannering avslutar alltså sitt första Paralympiska spel med att ta hem sin andra bronsmedalj på lika många landsvägsstarter.

– Hade någon frågat oss för några dagar sedan om vi skulle ta två medaljer så hade vi inte trott att det var möjligt. I och med att vi satsade fullt ut på tisdagens tempolopp är det här en stor bonus, säger Louise och fortsätter:

– Jag är jättestolt, både över mig själv men kanske främst över vår prestation tillsammans. Jag blir så otroligt berörd över Anna och hennes insats. Dessutom har vi ett fantastiskt team bakom som har gjort det här möjligt.   

Nyhetsarkiv