mars 15, 2018 - 9:57 f m

Straffdrama avgjorde rysaren: ”Tungt”

95 sekunder, så nära var Sverige en seger mot Tjeckien. Istället blev det förlust efter straffdrama. ”Det en av de bästa matcherna som vi har gjort under min tid som förbundskapten”.

CZE – SWE 4 – 3 (1 – 2 , 0 – 1 , 2 – 0 , 0 – 0 , 1 – 0)

Målet inför Paralympics 2018 var att bli bättre än i Sotji för fyra år sedan då Sverige slutade på en åttonde plats. Under onsdagen fanns möjlighet att infria den målbilden vid seger mot Tjeckien. Det syntes tydligt att det var ett taggat Sverige som redan efter 7.10 minuter in i första perioden hade ledningen med 2-0 efter mål av Niklas Ingvarsson och Per Kasperi.

– Vårt spel funkade precis som vi ville. Vi höll ihop det över hela banan och målen kom till precis som vi har tänkt oss genom att komma loss efter bra försvarsspel, säger förbundskaptenen Erik Vikström.

Tjeckien kunde sedan reducera i slutet av perioden men Sverige replikerade snabbt i andra perioden genom den outtröttlige Niklas Ingvarsson som 1.12 in i perioden stänkte upp pucken i målvaktens vänstra kryss. Sverige hade fyra powerplay under perioden men kunde dessvärre inte utnyttja spelet med en man mer på isen.

Tredje perioden skulle bli en rysare utöver det vanliga. Tidigt i perioden åker Sverige på två utvisningar och tvingas spela fem mot tre i över minuten. När Marcus Holm dessutom tappar klubban spelar Tjeckien i stort sett fem mot två. Ett omöjligt läge för de svenska försvarsspelarna.

– Det är små marginaler. Vi tappar en klubba och det är omöjligt att försvara sig med två gubbar mot fem, säger Vikström.

Sverige såg sedan ut att kunna freda sitt mål men med 95 sekunder kvar kunde Tjeckien kvittera och ta matchen till förlängning. En förlängning som blev mållös och tog matchen till ett straffdrama.

– Jag tog ut de spelare som hade gjort mål i turneringen och hade självförtroende.

Bäst av tre straffar gällde och efter mål av Max Gyllsten, Niklas Ingvarsson och räddning av Ulf Nilsson i kassen var det fortfarande helt jämt mellan lagen. Ingvarsson fick förtroendet att sänka tjeckerna men sköt strax över och i straffen efter kunde Tjeckien avgöra dramat.

– Det var väldigt tungt idag. Jag är stolt över grabbarna och hur de krigar. Det här visar något positivt och att vi hör hemma här i Paralympics. Det en av de bästa matcherna som vi har gjort under min tid som förbundskapten”.

På fredag väntar nu match om sjundeplatsen i turneringen mot Japan som under onsdagen fick stryk mot Norge med hela 6-1.

– Vi ska avsluta spelen på bästa möjliga sätt.

Nyhetsarkiv