Toronto 1976

4—12 augusti.

För första gången öppnas Paralympics för fler grupper än idrottare i rullstol. I Toronto tävlar också idrottare med synnedsättning och amputerade.

Flera nationer bojkottar spelen i Toronto när det står klart att Sydafrika tillåts delta.  Men det blir ändå 40 länder och 1 657 deltagare i 13 idrotter. Den svenska truppen består av 69 aktiva; 56 män och 13 kvinnor.
De nya idrotterna som blir officiella är goalball, skytte och stående volleyboll.

1976 är också första spelen där specialgjorda racingstolar används vilket ger avtryck i tiderna på friidrottsbanorna. Amerikanen David Kiley sätter nya världsrekord på såväl 100 som 800 och 1 500 meter. Flera nya distanser kommer till på friidrottsbanorna.

Protest leder till svenska medaljer

Allt är inte frid och fröjd på friidrottsarenan. När höjdhoppet för idrottare med synnedsättning ska genomföras lämnar de nordiska länderna in en protest. I reglerna som beslutats 1974 står att tävlingarna ska genomföras utan ansats men det beslutet har inte nått fram till tävlingsarrangörerna. Höjdhoppstävlingen genomförs först med ansats och utan nordiska deltagare. Men protesten går igenom och tävlingarna fick göras om och slutar med en svensk seger när Christer Gillfors hoppar 1,48. Christer tar även silver i längdhopp.

Den svenska friidrottstruppen är framgångsrik och tar totalt åtta guld, sex silver och nio brons. Ebbe Berglund blir dubbel guldmedaljör när han vinner både spjut och spjut, precision.

Simning är en annan idrott där svenskarna är framgångsrika och med 41 medaljer blir Sverige sjätte nation. Frank Skaret är en av dem som bidrar till framgångarna med tre guld. Likaså Tore Nilsson som tar totalt fem medaljer varav två guld.

Tyngdlyftaren Benny Nilsson sätter nytt världsrekord i fjädervikt när han lyfter 180 kg inför en jublande publik. När rekordet och segern är klar slänger Benny sitt bälte till publiken.

Den svenska truppen tar totalt 73 medaljer (22 guld, 27 silver och 24 brons). USA som blir bästa nation är i en egen klass med totalt 155 medaljer, 71 fler än tvåan Holland. Trea blir Israel.

Minnesvärda stunder och TV-historia

Det finns också andra prestationer som sticker ut i mängden. 18-årige kanadensaren Arnie Bolt som är enbens-amputerad tar nästan två meter i höjdhoppet på en regntung hoppbana. Han vinner på 1,86 och tar sedan guld i längdhopp med 2,96 meter. De prestationerna ger honom titeln Spelen bästa idrottare.

1976 är första gången som Paralympics täcks av televisionen. De dagliga sändningarna ses av 600 000 tittare i södra Ontario och det blir ett betydelsefullt genombrott för den paralympiska rörelsen.