Tel Aviv

4 – 13 november 1968.

Till de tredje paralympiska spelen utökas antalet grenar och antalet idrotter och därmed växer spelen rejält. Mer än dubbelt så många aktiva deltar jämfört med Tokyo fyra år tidigare med 750 aktiva från 29 länder deltar.
Tävlingsprogrammet utökas med en idrott, lawn balls, och antalet grenar utökas med rullstolsbasket för damer och bland friidrottsgrenarna införs 100 meter på bana.
Inför spelen genomfördes också förändringar i klassificeringen för friidrott, rullstolsbasket och simning.

Under spelen sätts 20 världsrekord och paralympiska rekord.

Några idrottare sticker ut i mängden. En av dem är den 25 åriga italienaren Robert Marson. I spelen i Tokyo tog han två guld på friidrottsarenan. Fyra år senare har han breddat sig och ställer upp i fäktning och simning utöver friidrotten. Har tar totalt hem tio guldmedaljer i Tel Aviv och utses till spelens mest framstående idrottare.

USA vinner medaljligan före Storbritannien och värdnationen Israel slutar trea.

Spelen i Tel Aviv blir historiskt för Sverige som tar sin första paralympiska guldmedalj.

Värdstaden hoppar av — Israel rycker in

1968 bryts traditionen att Paralympics avgörs på samma plats som OS. Det är meningen att Mexiko City som arrangerar OS också ska svara för Paralympics. Men två år innan spelen hoppar värdstaden av. Det är fortfarande Stoke Mandeville Games som står bakom spelen och viljan att hålla de internationella tävlingarna igång är stor. När Israel erbjuder sig att stå som värd så hamnar spelen i Tel Aviv. För Israel är det en markering av statens 20-åriga självständighet.

Historiskt svenskt spel

Totalt tar den svenska truppen 11 medaljer (1 guld, 6 silver och 4 brons) och hamnar på 17 plats i medaljligan.

Ulla Lindström tar det första svenska paralympiska guldet när hon vinner damernas final i bordtennis i klass C. Allan Nilsson kompletterar med ett silver i herrarnas klass A2.

Simmaren Margareta Tufvesson gör sina första paralympiska spel och det är en medaljkantad debut. Hon tar silver på 50 meter bröstsim och brons på 3×25 meter medley. Det blir även en femteplats på 50 meter ryggsim.

Mats Edén, Tommy Söderberg, och Bengt Olofsson utökat den svenska simtruppens medaljskörd med ett silver och tre brons. Bågskyttarna Anna-Brita Rådsäter och Olga Jonsson tar båda silver.
I tyngdlyftning tar Benny Nilsson silver i fjädervikt i sin paralympiska debut.

Svenska medaljerGuldSilverBrons
Anna-Brita Rådsäter, bågskytte.Öppna FITA round
Olga Jonsson, bågskytte.Öppna S:t Nicholas round
Bengt Olofson, simning.50m ryggsim
Mats Eden, simning.50m bröstsim
Tommy Söderberg, simning.50m bröstsim
Margareta Tufvesson, simning.50m bröstsim3x25 medley
Benny Nilsson, tyngdlyftning.Fjädervikt