Seoul 1988

15—24 oktober.

Seoul blir första gången på 24 år som Paralympics avgörs på samma arenor som OS (sommar). Efter 1988 fortsätter Paralympics och OS att avgöras på samma orter och samarbetet mellan IPC och IOK växer sig starkare under åren.

Det sätts rekord i Seoul med 3 041 aktiva från 60 länder. Fortfarande är en överväldigande majoritet män, 2 370 män och 671 kvinnor. Antalet idrotter är 18 men några har försvunnit ut från programmet och några nya har kommit till. Judo och rullstolstennis är nya idrotter medan brottningen är borta.

Kvaliteten på tävlingarna är hög och det sätts hela 971 världsrekord och 156 paralympiska rekord.

USA blir överlägsna vinnare i medaljstriden med 273 medaljer (91 guld, 90 silver och 88 brons). Västtyskland och Storbritannien slutar tvåa och trea.
Den svenska truppen gör ett bra spel och slutar som sjätte nation med 103 medaljer: 42 guld, 38 silver och 23 brons.

Många av tidens stora stjärnor är på plats vilket märks inte minst inom simning, friidrott och rullstolsbasket.

De svenska prestationerna

I simning är Sverige andra nation efter USA med 31 guld, 26 silver och 7 brons. Och det är några simmare som sticker ut lite extra. Magdalena Tjernberg tar otroliga sex guld och två silver. Tvillingsystern Gabriella är inte långt efter med tre guld, 5 silver och ett brons. Det placerar systrarna högt upp på listan av spelens multimedaljörer.

Bland simtruppens herrar syns två namn tydligare – Mats Einarsson med fem guld och ett silver och Jörgen Magner med fem guld.

I friidrott är Sverige tredje nordiska nation efter Danmark och Finland och slutar som 20:e nation. Men också här finns resultat som sticker ut. Lars Löfström reser hem med två guld, två silver och ett brons. Gulden tar han på 200 meter och 1 500 meter.

Sverige finns på prispallen när det är premiär för judo som paralympisk idrott. Kenneth Henningsson tar brons i klassen -86 kg.

Tyngdlyftarna fortsätter att vara i världstopp. I Styrkelyft blir det guld till Arne Karlsson och brons till Nils Karreborg. I bänkpress tar Bengt Lindberg guld och Kristoffer Hulecki silver.

Under invigningen av spelen presenterades en Paralympisk flagga.

SVENSKA MEDALJERGULDSILVERBRONS
423823