Peking

4 – 13 mars 2022.

Paralympics i Peking var det 13:e vinterspelen och Sverige lämnade Kina med två guld, två silver och tre brons. Med det blev de Paralympiska spelen i Peking 2022 Sveriges bästa vinterspel på 20 år.

Tre medaljer i alpint, tre i längd och ett historiskt silver i rullstolscurling. Totalt blev det sju medaljer i ett mästerskap där målet var satt till två, och en 12:e plats i medaljligan för Sverige.

De svenska framgångarna

Truppen till Kina presenterades som liten men medaljstark och Sveriges Paralympiska Kommitté sa att två medaljer var målet man ställde sig bakom.
Medaljstark visade sig vara helt rätt ord. Redan på spelets tredje dag hade målet på två medaljer överskridits och när Paralympics avslutades hade Sverige två guld, två silver och tre brons.

Ebba Årsjö tog totalt tre medaljer i sitt första Paralympiska spel, två guld och ett brons. Guldet i alpin kombination var det första i ett vinterspel på åtta år, men även det första i alpint på 28 år.

När Zebastian Modin, tillsammans med guide Emil Jönsson Haag, körde hem två brons och ett silver i längd blev 27-åringen Sveriges främsta vinterparalympier med sina åtta paralympiska medaljer.

Lag Pettersson-Dahl avslutade medaljskörden när de, som första svensklag att ta sig hela vägen till final i Paralympics, tog ett historiskt silver i rullstolscurlingen.

Prestationerna i alpint, i längdspåren och på isen resulterade i Sveriges bästa vinterparalympiska spel sedan Salt Lake City 2002. En i den svenska truppen var aktiv både 2002 och 2022 – Ronny Persson.
Då tog han medaljer i alpint, 20 år senare tog han karriärens tredje paralympiska silver i sitt fjärde spel som aktiv.

Ryssland och Belarus stängs ute

Bara åtta dagar innan invigningen av Paralympics i Peking överskuggas spelen av Rysslands oprovocerade invasion av Ukraina.
Det var länge varit osäkert om Ukrainas lag kom att delta i Paralympics eller inte, men till slut kom beskedet att en trupp bestående av 20 aktiva och nio guider kommer att resa till Peking för att delta i spelen.
På plats i Peking fanns redan både de Ryska och Belarusiska trupperna och ett första besked från Internationella paralympiska kommittén (IPK) sa att ryska och belarusiska idrottare får tävla under neutral flagg i spelen.
Något som väckte starka känslor. Bland andra gick Sverige tillsammans med de Nordiska ländernas paralympiska kommittéer ut med en gemensam skrivelse till IPK.

I skrivelsen fördömer man de ryska attackerna och uttrycker sin sympati och solidaritet för det ukrainska folket.
Vidare rekommenderar man starkt att IPC överväger att utesluta Rysslands Paralympiska Kommitté samt Belarus Paralympiska Kommitté från att delta i de kommande paralympiska spelen samt att säkerställa att den ukrainska truppen kommer att ges möjlighet att delta.
– Vi befinner oss i en extraordinär och allvarlig situation och då är det viktigt att agera tydligt. Tillsammans med våra nordiska grannländer blir vi starkare, sa Sveriges Paralympiska Kommittés ordförande, Åsa Llinares Norlin.

Dagen innan invigningen kom nya besked från Internationella paralympiska kommittén (IPK). Ryssar och Belarusier får inte längre delta i årets spel löd det nya beslutet.

Internationella Paralympiska kommitténs president, Andrew Parsons, kom med ett tydligt budskap i sitt tal under öppningscermonin.
— Internationella paralympiska kommittén är förfärad över vad som sker just nu och vill sprida ett budskap om fred. Det är tid för dialog, inte krig och hat, sa Parsons som fördömde Rysslands brytande på den olympiska vapenvilan.
— På IPK strävar vi efter en bättre mer inspirerande och inkluderande värld. Fri från diskriminering, fri från hat, fri från ignorans och fri från konflikter.
Parsons avslutade sitt tal med att skrika ”Fred!”

Ukrainas styrkebesked

De ukrainska paralympierna imponerade stort direkt på spelens första dag och tog en storslam i skidskyttesprinten för herrar med synnedsättning. I herrarnas sprint för åkare med synnedsättning tog Vitaliy Lukyanenko guldet före landsmännen Oleksandr Kazik och Dmytro Suiarko.

Men det var inte de enda medaljerna Ukraina säkrade i skidskyttet. I herrarnas stående sprint tog Hryhorij Vovchynskij hem guldet och även Oksana Sjysjkova knep den ädlaste valören i klassen för damer med synnedsättning. Efter det fortsatte Ukraina att imponera och landet gjorde sitt bästa vinterparalympics någonsin när man körde hem 29 medaljer, varav elva guld, i längd och skidskytte.

Stora vinnare av medaljligan blev hemmanationen Kina. De tar hela 18 guldmedaljer 20 silver och 23 brons. Näst bästa nation är Ukraina, som trots tuffa förutsättningar med allt som pågår i deras hemland, vinner 11 guld, 10 silver och 8 brons.

 

 

Svenska medaljerGuldSilverBrons
Ebba Årsjö, alpint.Slalom (damer stående klass) Alpin kombination (damernas stående klass)Störtlopp (damernas stående klass)
Zebastian Modin, längd.12.5 km fri stil (synnedsatta).20km klassisk stil (synnedsatta) Sprint fri stil (synnedsatta)
Rullstolscurling, lag Pettersson-DahlLag Pettersson-Dahl