New York och Stoke Mandeville 1984

16 — 30 juni, samt 22 juli — 1 augusti.

För första och enda gången hålls Paralympics i två olika länder och ett rekord sätts i antal utdelade medaljer – hela 2 780 stycken. Sverige gör sina bästa sommarspel någonsin och slutar som fjärde nation med 160 medaljer.

Tanken är att Paralympics 1984 ska avgöras i USA där också OS går. Men de internationella idrottsorganisationerna för idrottare med funktionsnedsättning har ingen formell relation till den olympiska organisationskommittén. Därför bestämmer den amerikanska organisationen för rullstolsidrott att hålla egna spel för rullstolsidrottarna i Stoke Mandeville. Den amerikanska organisationen är ansluten till Stoke Mandeville Games Federation och tycker att det passar bra att förlägga spelen till den paralympiska rörelsens födelseort – Stoke Mandeville. Här kommer 1 100 idrottare från 41 länder att tävla.

De övriga idrottsorganisationerna går samman och väljer New York som tävlingsort för den andra delen av spelen. Här tävlar 1 800 aktiva från 45 länder.

Tre nya idrotter kommer till på programmet – boccia, cykel och football 7-a-side – vilket gör att sommarspelen nu har 18 idrotter på programmet:

Bågskytte
Friidrott
Boccia
Cykel
Dressyr
Football 7-a-side
Goalball
Lawn balls
Styrkelyft
Skytte
Snooker
Simning
Bordtennis
Sittande volleyboll
Tyngdlyftning
Rullstolsbasket
Rullstolsfäktning
Brottning

De båda hemmanationerna toppade medaljligan med USA som etta med 396 medaljer  och Storbritannien som tvåa med 331 medaljer. Kanada slutade trea med 238 medaljer.

Mediabevakningen av spelen i New York var stor. Alla de stora nationella tv-bolagen fanns på plats liksom de stora tidningskoncernerna. Även internationell media fanns på plats, till exempel svensk radio och tv.

Även om spelen både i New York och Stoke Mandeville blev framgångsrika så enades organistionerna om att Paralympics i framtiden skulle arrangeras på samma arenor.

Sveriges framfart

Sverige har deltagare i både New York och Stoke Mandeville och resultaten talar för sig själv. Som fjärde nation tar man hem 83 guld, 43 silver och 34 brons.

Nästan en tredjedel av de svenska medaljerna, 50 stycken, står friidrottstruppen för. De tar 30 guld, 13 silver och sju brons.

En av de som sticker ut är Monika Säker.

Hon gör sin paralympiska debut i Stoke Mandeville och tar hem hela sex guld när hon vinner 100, 200, 400, 800 och 1 500 meter samt ett mixat damlopp över 100 meter. Hon är den största medaljplockaren i den svenska truppen. Samma år deltar hon också i uppvisningslopp under OS i Los Angeles.

Säker tävlingsdebuterade redan 1980 men för sent för att kvalificera sig till Paralympics det året. Hon är en av de riktigt stora och dominerar rullstolsgrenarana på damsidan under två decennier.

I New York debuterar de 14-åriga tvillingarna Magdalena och Gabriella Tjernberg i bassängen. Det är starten på två framgångsrika simkarriärer och det blir succé redan från start. Magdalena simmar hem fyra guld och ett silver medan Gabriella tar två guld och fyra silver.

Hela svenska simtruppen skördar stora fram gångar och tar tillsammans 75 medaljer: 33 guld, 23 silver och 19 brons.

I bågskyttet blir Sverige andra nation med tre guld genom Jan Thulin och Kenneth Holm.

Bertil Andreasen och Per Trykman försvarar framgångsrikt de svenska färgerna i dressyr och ordnar två guld och ett brons vilket gör Sverige till tredje nation.

Tyngdlyftarna gör också fina resultat. I styrkelyft blir det guld till Jonas Oman och Roland Isaksson. I bänkpress blir Sverige bästa nation med fem guld och ett brons. Gulden tas av Nils-Åke Lindahl, Kurt Henningsson, Arne Karlsson, Stanislaw Rogowski och Bengt Lindberg. Bengt Lindberg sätter även världsrekord med 275 kg.

Bordtennis är en annan idrott där svenskarna lyckas väl och slutar som andra nation med sju guld, tre silver och två brons. Tre guld tas i herrarna lagspel och de fyra singelgulden tas av Jörgen Andersson, Thomas Axelsson, Urban Andersson och Marie Brask.

I volleyboll är Sverige återigen på prispallen. Den här gången blir det brons. Brons blir det också i rullstolsbasket.

SVENSKA MEDALJERGULDSILVERBRONS
834334