Innsbruck 1988

18 — 25 januari.

Vinterspelen 1988 var tänkta att hållas på OS-orten Calgary men det blev problem för OS-organisatörerna och därför hamnar Paralympics i Innsbruck igen.

Fyra idrotter står på programmet och en nyhet för spelen är att sitski-grenar officiellt kommer in både i alpint och längd. Skidskytte fanns med men skulle bli en officiell gren först i Albertville fyra år senare.

I Paralympics i Innsbruck tävlar 377 aktiva från 22 länder, 300 är män och 77 kvinnor.

Norge blir överlägset bästa nation med total 60 medaljer varav 25 guld. En av de norska idrottare som sticker ut är Knut Lundström som tar hem fyra guld i olika distanser i ispigging. Han är också framgångsrik i längdspåret där han bidrar till Norges guld i stafetten över 3×2,5 km och vinner även 10 km. Det gör honom till den enskilt bäste idrottaren under spelen.

Svenska prestationer

Sverige klarar inte av att försvara sin sjätte plats i medaljligan från spelen fyra år tidigare trots att truppen tar fler medaljer. Men färre guld gör att Sverige blir nionde nation med 15 medaljer: 3 guld, 7 silver och fem brons.

De tre gulden tas i tre olika grenar – alpint, skidskytte och längd.
I skidskytte vinner Per-Erik Larsson och tillsammans med bronsmedaljören Rune Karlsson ser han till att Sverige blir näst bästa nation i grenen.

I alpint tar Lars Lundström en medalj av varje valör; guld i slalom, silver i storslalom och brons i störtlopp. Längdåkaren Åke Pettersson har samma facit med guld på 30 km, silver i stafetten över 10 km och brons på 15 km. Det gör dem till de mest framgångsrika idrottarna i den svenska truppen.

Max Stålnacke som också ingick i silverlaget i stafetten tar ytterligare två andraplatser – 30 km och 15 km.

Gunilla Åhren som tog storslam fyra år tidigare åker den här gången hem med ett silver i slalom och ett brons i störtlopp.

Sveriges Drottning Silvia besöker Paralympics i Innsbruck och befäster koppling mellan parasporten och den kungliga familjen som funnits sedan 1976, då Kung Carl XVI Gustaf var beskyddare av de första paralympiska vinterspelen i Örnsköldsvik.

MEDALJÖRERGULDSILVERBRONS
Lars Lundström, alpintSlalomStorslalomStörtlopp
Mats Linder, alpintStörtlopp, storslalom
Gunilla Åhren, alpintSlalomStörtlopp
Per-Erik Larsson, skidskytte7,5 kilometer
Rune Karlsson7,5 kilometer
Åke Pettersson, längd30 kilometer15 kilometer
Max Stålnacke, längd15 kilomter
Herrar stafett4x10 kilometer
Bertil Tegelkund15 kilometer