Innsbruck 1984

15—21 januari.

Vinterspelen i Innsbruck är de första som organiseras av ICC (the International Coordinating Committe) som hade bildats två år tidigare. Nu får också idrottare med cerebral pares delta för första gången.

Total samlar Vinterparalympics i Innsbruck 419 deltagare från 21 länder. Idrotterna är de samma som i Geilo fyra år tidigare: Alping, längd och ispigging. De paralympiska vinteridrotterna tar sig också in på OS i Sarajevo samma år då storslalom blir en uppvisningsgren.

Nytt för spelen var att medaljerna i Innsbruck var designade annorlunda än tidigare. Varje idrott hade sin egen medalj, där den ena sidan talade om att det var de tredje vinterspelen och den andra sidan hade ett pictogram av aktuell idrott.

Svenskans dominans

Den svenska alpina truppen var framgångsrik med totalt sex guld, ett silver och ett brons och blev fjärde bästa nation. De övriga medaljerna togs av Ola Rylander (guld i slalom och brons i störtlopp) och Lars Lundström (guld i slalom och silver i störtlopp).

Det blir en svensk som tillsammans med tre andra toppar den individuella medaljligan – Gunilla Åhren med fyra guld på fyra starter. Två år tidigare hade hon tämligen okänd debuterat i VM i Schweiz där det blev två guld. I Innsbruck sopar hon banan med sina konkurrenter och vann slalom, storslalom, störtlopp samt den alpina kombinationen.

På längdsidan där medaljerna regnat över de svenska åkarna under tidigare Paralympics blir det något tunnare resultat den här gången. Desirée Johansson tar det enda guldet och hon gör det på 10 km en distans hon också vann fyra år tidigare. Hon tar också silver på 5 km. I övrigt tar truppen fyra brons.

Hemmanationen Österrike blir spelens överlägsna vinnare med totalt 70 medaljer varav 34 guld. Finland slutar tvåa och Norge trea. Sverige blir med 14 medaljer sjätte nation.

SVENSKA MEDALJÖRERGULDSILVERBRONS
Ola Rylander, alpintSlalomStörtlopp
Lars Lundström, alpintSlalomStörtlopp
Gunilla Åhren, alpintAlpin komibiation, störtlopp. storslalom och slalom
Rune Karlsson, längd20 kilometer
Desiree Johansson, längd10 kilometer5 kilometer
Marieanne Edfeldt, längd5 kilometer
Strafett herrar, längd4x5 kilometer, 4x10 kilometer