Heidelberg

2-11 augusti 1972

Spelen fortsätter att växa och Heidelberg tävlar 984 idrottare från 43 länder. Inga nya idrotter har kommit till på programmet men däremot hålls uppvisningstävlingar för idrottare med synnedsättning.

Planen var att 1972 års Paralympics skulle hållas i OS-staden München. Men direkt efter OS stängs den olympiska byn och görs om till bostadsområde. Det blir därför Heidelberg som står som värd för de fjärde sommarspelen.

Fortfarande är tävlingarna bara öppna för idrottare i rullstol. Men nu arrangeras uppvisningstävlingar för idrottare med synnedsättning i goalball och 100 meter löpning. Fyra år senare är idrottare med synnedsättning officiellt med i Paralympics.

Svenska framgångar

Den svenska truppen förbättrar resultaten från Tel Aviv fyra år tidigare och tar i Heidelberg hem 17 medaljer; 5 guld, 6 silver och 6 brons. Det ger Sverige plats 14 i medaljtabellen.

Margareta Tufvesson som gör sitt andra Paralympics fortsätter skörda framgångar i bassängen. Hon tar guld i 3×25 meter medley och 50 meter bröstsim samt silver på 50 meter ryggsim.
En annan simmare, Tore Nilsson fyller på med ytterligare två guld genom att vinna 3×50 meter medley och 100 meter ryggsim. Den framgångsrika simtruppen tar tillsammans fyra guld, ett silver och tre brons och slutar som sjätte nation.

Kerstin Wiksén som gör sig känd som en mångsysslare inom paraidrotten gör sin debut i Heidelberg och tar medalj i två idrotter – två brons i simning och ett silver på 60 meter i friidrott.

Två andra tunga profiler som ska dominera svensk och internationell parasport under många år gör entré på den paralympiska scenen – Lars Löfström och Rolf Johansson.
Lars Löfström ser till att Sverige tar sitt första friidrottsguld när han vinner rullstolsslalom.
Rolf Johansson tar brons på 100 meter.

Benny Nilsson försvarar sitt silver i fjädervikt från Tel Aviv.

Främsta nation och nya traditioner

Värdnationen Västtyskland har den största truppen med 80 aktiva och de vinner medaljligan före USA och Storbritannien. Ett stort antal världsrekord och paralympiska rekord sätts inte minst i simning där man för första gången använder sig av elektronisk mätning vid målgången.

Heidelberg skriver också in sig i historieböckerna för det breda sociala och kulturella program som arrangerades under spelen. En aktivitet som kanske sticker ut i dagens perspektiv är öltältet för de aktiva som blev en informell mötesplats med underhållning och umgänge kvällstid. Öltältet följde med även under de tre följande sommarspelen.

Svenska medaljerGuldSilverBrons
Rolf Johansson, friidrott.100m
Lars Löfström, friidrott.slalom
Kerstin Wiksén, friidrott..60m
Herrar lagkapp, simning.3x100m medley
Tore Nilsson, simning.100m ryggsim 3x50m medley
Margareta Tufvesson, simning.100m ryggsim 100m bröstsim
Nilsson, bordtennissingelspel, herrar
Lag bordtennislagspel herrarlagspel herrar lagspel herrar
Lag bordtennis, damerlagspel damer
Benny Nilsson, tyngdlyftning.fjädervikt