Barcelona 1992

3—14 september.

Det tyngst vägande efterspelet till Paralympics i Barcelona är den stora och lyckade satsningen på tillgänglighet, inte bara av arenor utan av staden i stort. Så sent som 2019 uppmärksammar IPC och FN:s organ för mänskliga rättigheter Barcelonas förvandling i tre kortfilmer.

Barcelona gick från svårtillgänglig industristad till en öppen och tillgänglig metropol och förändringarna är märkbara än idag.

Spelen i Barcelona betraktas som en viktigt vändpunkt för den paralympiska rörelsen. För första gången genomförs dagliga nationella tv-sändningar, till öppnings- och avslutningsceremonierna säljs biljetter men till alla tävlingar är det fritt inträde och det skaparvälfyllda läktare med en entusiastisk publik och totalt besöker 1,5 miljoner åskådare tävlingarna.

2 999 idrottare från 83 länder i 16 olika idrotter deltar i spelen.

USA blir återigen bästa nation men den här gången är steget ner till tvåan Tyskland inte lika stort som tidigare. Trea blir Storbritannien.

Barcelona är det sista Paralympics som ICC står bakom. Nu tar Internationella Paralympiska Kommittén (IPC) över.

Svenskarnas spel

Den svenska truppen kan summera 38 medaljer: 7 guld, 22 silver och nio brons och landar på plats 18 i medaljligan. Ser man till de nordiska länderna är Sverige andra nation bakom Danmark som tar 46 medaljer under spelen.

Mest framgångsrik av de svenska idrottarna ärr simmaren Lena-Marie Hagman som i bassängen tar två guld, fyra silver och ett brons.
Outi Hokkanen lyckas också bra i bassängen med två guld och två silver. Gabriella Tjernberg gör sitt tredje Paralympics och för henne blir det fyra silver.

Det märks tydligt att den internationella konkurrensen hårdnat. I friidrotten tar den svenska truppen inga guld men sex silver och två brons. Håkan Eriksson svarar för tre av dem, Monika Säker är tillbaka på tävlingsbanan efter att ha varit barnledig och hon lämnar Barcelona med fyra medaljer.

I skytte blir Sverige näst bästa nation bakom Tyskland. En stor del i det har Jonas Jacobsson som tar två guld och ett brons

De svenska tyngdlyftarna är fortfarande starka och Sverige blir tredje nation genom Bengt Lindberg och Kristoffer Hulecki som tar guld i sina klasser och Tommy Leck som tar brons. För Bengt Lindberg är det fjärde Paralympics i rad där han står högst upp på prispallen.

 

MEDALJÖRERGULDSILVERBRONS
Jonas Jacobsson, skytteLuftgevär (stående), Mixed Olympic matchLuftgevär 3x40
Anders Lundvall, skytteLuftgevär 3x40
Bengt Lindberg, bänkpress+100 kilo
Kristoffer Hulecik, bänkpress-75 kilo
Tommy Leck, bänkpress-100 kilo
Siv Thulim, bågskytteDamer individuell
Monika Säker, friidrott100 meter, 200 meter, 1500 meter400 meter
Håkan Eriksson, friidrott100 meter, 200 meter400 meter
Jenny Bergström, friidrottspjut
Lena-Marie Hagman, simning4x50 meter medley (lag), 50 meter frisim100 meter ryggsim, 4x50 meter frisim (lag), 100 meter frisim, 200 meter frisim200 meter medely
Outi Hokkanen, simning4x50 meter medley (lag), 100 meter bröstsim4x50 meter frisim (lag), 200 meter medley
Simon Ahlstrand, simning200 meter medley
Fredrik Näsman, simning50 meter frisim
Gabriella Tjernberg, simning100 meter ryggsim, 200 meter ryggsim, 100 meter bröstsim, 200 meter medley
Kristina Brocholc, simning100 meter bröstsim
Åsa Wilhelmsson, simning100 meter fjäril
Pernilla Nilsson, simning4.50 meter frisim (lag)
Anne-Lie Österström, simning4x50 meter medley (lag)4.50 meter frisim (lag)
Marie-Louise Freij, simning4x50 meter medley (lag)
Peter Strömstedt, bordtennisSingel
Bordtennis lagspel herrarLag
Bordtennis lagspel herrarLag
Bordtennis lagspel herrarLag