Arnhem 1980

21 juni — 5 juli.

Sommarspelen växer stadigt och i Arnhem närmar man sig 2 000 aktiva från 43 länder. Den svenska truppen gör sina bästa spel hittills och slutar som sjunde nation med 91 medaljer, varav 31 guld. Mer än hälften av den svenska medaljskörden togs i simbassängen.

Både antalet idrotter och grupper har utökats till spelen i Arnhem. Idrottare med cerebral pares-skada är en ny grupp som tillkommer till de tidigare; idrottare med ryggmärgsskada, idrottare med amputering, idrottare med synnedsättning och gruppen Les Autres (de övriga). När sittande volleyboll kommer in på programmet så har Paralympics nu 13 tävlingsidrotter.

Vid den här tiden hade de fyra stora skadegrupperna sina egna internationella idrottsorganisationer och de var alla delaktiga i spelen för första gången. Paralympics i Arnhem blev också startskottet för att bilda en internationell samarbetskommitté (ICC) där alla organisationer var representerade och så småningom ledde arbetet fram till bildandet av Internationella Paralympiska Kommittén (IPC).

De svenska bedrifterna

Sverige tar sig till den första finalen i sittande volleyboll men förlorar mot värdnationen Holland och får nöja sig med ett silver.

Spelens första svenska medalj kommer på friidrottsarenan där Gösta Karlsson efter jämn och spännande final i kulstötning tog hem guldet med en stöt på 13,26 meter efter en final där det paralympiska rekordet slogs hela sex gånger. Gösta tar sedan också ett silver i diskus.

Simmaren Annelie Ahrenstrand är den mest framgångsrika svenskan och tar totalt fem guld i bassängen. Samma år utses hon till Årets idrottskvinna av Aftonbladet och Riksidrottsförbundet.

I skytte gör en 15-årig Jonas Jacobsson debut och inleder en lång och makalös karriär. Han tar sitt första paralympiska guld av det som totalt ska bli sjutton under en karriär som spänner över 10 Paralympics och fyra decennier.

Tyngdlyftarna fortsätter att imponera. Bengt ”Fimpen” Lindberg sätter världsrekord på 250 kg i bänkpress. Fimpen som inledde sin paralympiska karriär i Heidelberg med en fjärdeplats och följde upp med ett silver i Toronto tar nu sitt första paralympiska guld. Benny Nilsson försvarar sitt guld från Toronto och är nu dubbel paralympisk mästare. Arne Karlsson och Stig Söderberg svarar också för guldlyft. Den sju man starka truppen tar tillsammans fyra guld och två silver och blir spelens bästa nation.

Utstående prestationer

Den idrottare som tar flest medaljer är Västtysklands C Swanepoel. Hon tävlar i tre idrotter och tar två silver i friidrottens kastgrenar och fem guld i simning. I lawn ball som är hennes tredje idrott blir det också guld i singelspelet. Hon lämnar Arnhem med 8 medaljer.

Nya Zealands Neroli Fairhall vann damernas bågskytte och togs senare ut till OS i Loa Angeles 1984 där hon slutade på plats 35 av 56 tävlande.

Kanadas Arnie Boldt fick sitt stora genombrott i spelen i Toronto där han vann höjdhoppet på 1,86 meter. Fyra år senare hade han utvecklats inom sin idrott ytterligare och vann på 1,96 meter som också var nytt världsrekord.

I Arnhem dyker den första paralympiska maskoten upp. Ett tv-bolag utlyser en tävling och det vinnande bidraget som blir spelens maskot är en ekorre.

SVENSKA MEDALJERGULDSILVERBRONS
313624