mars 24, 2020 - 8:40 f m

Smilla Sand tilldelas Lilla bragdguldet

Carolina Klüft, Charlotte Kalla och nu Smilla Sand. Det finns en gemensam nämnare, alla har tilldelats Lilla bragdguldet av Svenska Dagbladet.

Smilla Sand är en av Sveriges bästa talanger inom parabordtennis. 18-åringen från Malmö ligger åtta på världsrankingen och spås en lysande framtid. Med motiveringen: ”För målmedveten satsning mot världstoppen, med möjlighe-terna i fokus” tilldelas Smilla Lilla bragdguldet av Svenska Dagbladet som är ett idrottsstipendium på 75 000 kronor.

– Jag blev jättechockad! Jag fattade ingenting det är helt sjukt. Nu när det har gått ett tag efter beskedet har det börjat trilla ner, så häftigt.

I och med utmärkelsen skriver hon in sig i historieböckerna tillsammans med namn som Carolina Klüft, Christian Olsson och Charlotte Kalla.


Andra som vunnit Lilla bragdguldet

  • 2000: Christian Olsson, friidrott
  • 2002: Carolina Klüft, friidrott
  • 2007: Charlotte Kalla, längdskidor
  • 2014: Sandra Näslund, skicross

– När de säger de namnen så förstår man verkligen hur stort det är, säger Smilla.

“Det bästa jag vet är att vinna”

Med en vinnarskalle utöver det vanliga har hon tagit sig upp till världstoppen och var under EM i Helsingborg 2019 bara ett set från en medalj. Med hjälp av summan från Svenska Dagbladet kan hon nu göra ytterligare satsningar mot världstoppen.


>> 00-talisterna ger svenskt framtidshopp


– Det betyder väldigt mycket för mig, nu kan åka på fler tävlingar och få möjlighet att slå dem bästa i världen. Dessutom ger det här priset mig ännu mer inspiration till att träna mer.


Det bästa med bordtennis
Smilla Sand är inte bara en av Sveriges bästa bordtennisspelare utan även en stor förebild vid sidan av. Här berättar hon om det bästa med bordtennisen och inspirerar andra till att testa på.

Nyhetsarkiv