mars 12, 2018 - 3:55 f m

Skada stoppade Modin: ”Kostade mig en medalj”

Zebastian Modin var fyra ynka sekunder från bronset trots ryggproblem under stora delar av loppet. ”Jag hade mer än det här i kroppen, det känns så fruktansvärt surt”.

Zebastian Modin var sist ut i startfältet på 20 kilometer fristil som avgjordes under måndagen. En distans som inför spelen nämnts som en av Modins stora medaljmöjligheter. Men redan efter fem kilometers åkning började det strula för svensken.

– Jag började få ont i ryggen och det smög sig på mer och mer. Jag får svårt att ta i och den farten jag kan hålla räcker tyvärr inte. Med tanke på hur ont jag hade när jag kom in i mål är jag förvånad att det bara var sekunder som fattades till medalj. Men det spelar ju ingen roll, det räcker ju inte. Jag hade inte brytt mig om jag varit två minuter efter, det räcker ju inte.

Har du känt av ryggen tidigare?
– Jag har känt det lite hela säsongen men sen har det blivit bättre och bättre och det har hållit bra innan jul. Sen vill man ju lite extra idag och sätter upp en hastighet som är något snabbare än vanligt och bevisligen klarade inte ryggen det. Samtidigt så är det en hastighet som jag måste hålla för att kunna konkurrera. Jag var ju med hela vägen.

Vad det är mer exakt som är orsaken till ryggproblemen råder det ingen klarhet i. Det har under säsongen gjorts en del tester men utan framgång i vad problemet grundar sig i.

– Jag får åka hem efter säsongen och reda ut det här ordentligt för nu har det kostat mig en medalj, säger han och fortsätter:

– Vart fjärde år är det viktigt att prestera och sen ska en sådan här grej förstöra. Jag hatar att resonera med ”om” och ”men”, men jag kan säga att kroppen hade mer än en fjärdeplats i sig idag med tanke på hur nära det var och det är det som känns så jävla surt, säger en besviken 23-åring.

Noterbart från loppet var också att Modin för första gången i tävlingssammanhang körde med två stycken guider som byttes av under loppet. Johannes Andersson och så tävlingsdebutanten Robin Bryntesson. Ingen av dessa märkte av Modins ryggproblem under loppet.

– Vi åker inte runt och pratar om vi har ont eller inte, det finns det inte utrymme för. Vi manar på och pushar så hårt vi kan, säger Robin Bryntesson efter loppet.

Om bara två dagar är det dags för Modins andra stora medaljchans, sprinten, en tävling som inte är i farozonen enligt honom själv men det finns en rejäl osäkerhet kring om huruvida ryggen kommer hinna återhämta sig.

– Nu gäller det att behandla så mycket som möjligt, jag är helt säker på att jag kommer köra sprinten. Det är en så pass kort sträcka så då hinner det inte göra ont.

Se bilder från loppet här:
Paralympics 2018 Biathlon / Cross Country Skiing

Nyhetsarkiv