mars 12, 2022 - 5:02 f m

Silver till Zebastian Modin

Zebastian Modin körde upp sig från femteplats till ny medalj i spelens sista start för 27-åringen som tog silver på 12.5 kilometer fri stil. Karriärens åttonde paralymiska medalj för Sveriges främsta vinterparalympier genom alla tider.

Efter brons på 20 kilometer och brons i sprint kom tredje medaljen i från Zhangjiakou under spelen i Peking för Zebastian Modin, som körde hem ett silver tillsammans med guide Emil Jönsson Haag på 12.5 kilometer fri stil.

Modin klättrade från femte till fjärde plats under de inledande fem kilometrarna, 26 sekunder bakom trean Anthony Chalenkon från Frankrike. Med guide Emil Jönsson Haag hade Modin näst snabbaste tid mellan fjärde och femte kilometern och fortsatt ta in ytterligare på topp trion och gick mot ny medalj.
—  Vi gick ut lugnt, tänkte att vi ska försöka hålla det jämt. Så var vi ganska efter i början och sen började jag liksom plocka och kände att det är inte kritiskt och om vi håller samma fart borde vi kunna ta in mer, sa Modin till SVT.

Vid nionde kilometer var Modin uppe på andra plats, 41 sekunder bakom stora favoriten och ledaren Brian McKeever från Kanada efter att tagit in tolv sekunder på Dmytro Suiarko från Ukraina som petades ner till tredjeplats.

Med endast sista kilometer kvar låg Modin fortsatt på silverposition, nu med god marginal ner till Frankrikes Chalenkon, och mycket tydde på att en ny medalj var på ingång. Frågan var om valören skulle bli silver eller ett nytt brons.

“Sista minuten sen är vi klar” ropade guide Emil Jönsson Haag när Modin gick mot sin sista målgång i Peking.
— Jag fick väl värdera själv och kände att nu fortsätter vi i det här och gnuggar på liksom. Sen så blev det såhär bra, det är ju en bonus alltså! berättar Modin till SVT efter sista loppet i Kina.

När mållinjen korsades på tiden 33:59.1 stod det klart att Zebastian Modin tagit silver, åtta sekunder framför bronsmedaljören Suiarko från Ukraina och 52.5 sekunder bakom vinnaren McKeever från Kanada.

Nyhetsarkiv