mars 12, 2022 - 11:46 f m

Historiskt silver till Lag Petersson Dahl

Sveriges sjunde medalj blev silver i rullstolscurling efter att lag Petersson Dahl fallit med 8-3 i finalen mot Kina.
– Jag är jättestolt över att ta ett silver, säger Kristina Ulander.

I Pyeongchang tog Sverige en tiondeplats, sedan dess har de senaste fyra åren varit en resa från B-VM till A-VM, till bronsmedalj vid VM 2020 och silver 2021. 

I Peking spelade man sig till en historisk final. Aldrig tidigare, sedan rullstolscurlingens debut på det paralympiska programmet i Turin 2006, har ett svenskt lag tagit sig hela vägen. Som bäst finns två brons från 2006 och 2010.

Kina krossade gulddrömmen
Efter ett vunnet storbo av Kina i femte omgången lyckades aldrig Sverige helt komma tillbaka trots reducering inför de sista omgångarna. Lag Petersson Dahl fick nöja sig med silver efter 8-3 mot regerande Paralympics- och världsmästaren.

– Det är klart att man är lite besviken. Vi ville jättegärna vinna guldet men vi ska vara stolta över att ha tagit oss till finalen och att ha vunnit silver, säger Kristina “Kicki” Ulander direkt efter prisutdelningen i Beijing National Aquantics Center.

– Det får sjunka in lite, jag tror att det tar sin tid, men jag är jättestolt över att ta ett silver.

Kina med sitt starka precisionsspel och Sverige med samma lugn som i tidigare matcher mynnade ut i en poängsnål och jämn första del av matchen.
Efter en nollomgång i första valde Kina att ta en poäng i andra när de hade sista sten och ett tomt bo. För Sveriges del innebar det fördel med sista sten för första gången i matchen och kvitterat till 1-1.

I femte omgången var det fler stenar i spel än tidigare där poäng tagits i nästan tomma bon. Då visade Kina upp sitt precisionsspel när man fick bort svenska skotten, trots två guarder, och få in fyra egna i boet. Inför Viljos sista sten tog Sverige timeout för att lista ut bästa sätt att minimera skadan av för många kinesiska poäng. Men en för lång dragning gjorde att Kina kunde ta fyra poäng och gå upp i ledning 2-5.

Med två omgångar kvar reducerade Sverige till 5-3, men med fortsatt stor fördel Kina.
Trots upphämtningen kom lag Pettersson-Dahl aldrig ikapp och förbi kinserna som försvarade guldet från Pyeongchang.

Det första svenska silvret i rullstolscurling från ett Paralympiskt spel är bärgat.


Nyhetsarkiv