september 3, 2021 - 6:36 f m

Silver efter att ha pressat Kina i finalen

Anna-Carin Ahlquist och Ingela Lundbäck lyckades inte välta det kinesiska par som dominerat bordtennisens lagtävling de senaste fem Paralympics. Efter en jämn final fick AC och Lundbäck se sig besegrade med 1-2 i matcher.
— Det blir väldigt tomt, vi är här för guldet. Vi är inte här för att man ska ha ett silver, säger Ingela Lundbäck efter finalförlusten.

Det startade bra för Anna-Carin och Ingela som spelade starkt i dubbeln och vann matchen efter en jämn batalj där de det krävdes fem set för att avgöra, 11-6, 6-11, 12-10, 8-11, 11-8. Noterbart är att det var första gången någonsin som Ingela och AC lyckas besegra Kina i dubbel.

— Vi spelar ju väldigt bra dubbel, vi har vetat att vi är i god form och vi har fått in det i lagspelet väldigt bra. Så den är vi väldigt stolta över, säger Lundbäck.
— Vi visste också att vi var tvungna att ha dubbel med oss om vi skulle ha en chans, sa AC som var först ut i singelspelet för Sverige. 

För att säkra guldet skulle AC behöva vinna över Kinas Bian Zhang som spelar i klass fem, två klasser högre än AC som har ett större funktionshinder. Då gjorde AC som i semifinalen och säkrade första set efter att först ha lett, sedan tappat till lika och ledning för Zhang till att vända och vinna med 11-9.

Andra set och AC låg under, först i början med 0-2 innan hon tog sig in i matchen och jagade kinesiskan som ledde med en, två bollar under stora delar av setet. AC tog ställningen till tio lika och skilje krävdes för att avgöra. Där gick första poängen till Sverige, men de tre där efter till Kina och utjämnat till 1 – 1 i set.

Ahlquist ledde med 6-2 när kinesiskan vände och tog hem tredje set. En viktig poäng som satte Kina i förarsätet inför fjärde, en vinst bort från att utjämna till 1 – 1 i matchen och tvinga fram en andra avgörande singelmatch.

Med den fördelen ångade kinesiskan på i fjärde och tog hem det med 5-11. Andra singelmatchen skulle avgöra finalen.

— Det är världens bästa spelare vi möter och det avgörs på små marginaler och i tajta set. I sista setet så missar jag några där jag får den perfekta bollen och slår ut den, jag måste sätta den på bordet om jag ska vinna den matchen och det gör jag inte. 

Lundbäck mot Zhou för guldet eller silvret.

Andra singelmatchen blev avgörandet i vart guldet skulle gå när Lundbäck och Zhou ställdes mot varandra.
Då låg Lundbäck under i inledningen av första set, men vände och vann till slut med 11-8, spände armen i en segergest och gick in i andra set.

I andra set tog Zhoun ledningen från början och höll en två bollars avstånd till Lundbäck som låg och kämpade ikapp genom hela setet men Kinesiskan höll undan och vann med siffrorna 8-11.

Även tredje gick till Kina men denna gång var Lundbäck med och delade på att sitta i förarsätet i ett set som skulle kräva skilje för att avgöras, där det slutade med 10-12 till Kina som nu var ett set från att ta guldet, för sjätte gången.

— Hon lägger om spelet lite till andra och lägger det mer för att öppna upp, sen får jag inte läge och blir kanske ivrig i de andra seten och drar lite för mycket och sen blir man kanske lite passiv istället. Som sagt, det är små marginaler.

Med segervittring släppte Ying Zhou inte på greppet om guldet och vann fjärde set med 7-11. Den kinesiska dominansen fortsätter och den svenska duon får åka hem från Tokyo med ett silver. Nio år efter efter silvret i London.

— Vi har gjort vårat bästa, tyvärr räckte det inte hela vägen. Det är ingeting vi vill — förlora ett guld, säger Ingela Lundbäck.

— Vi är också bra, men dom var bättre idag. Målet var ju guldet det var ju det vi kom hit för och det vi har slitit för, men det räckte inte… Men det har varit fantastiska lagmatcher vi har gjort under tiden här och vi har gjort ett bra lagspel, men just nu är det bara tomt och besviket, avslutar AC med.

Nyhetsarkiv