mars 4, 2022 - 8:00 f m

Så tävlar svenskarna — Lördag 5 mars

Det är första dagen för de paralympiska spelen i Peking och stor del av svenska truppen tävlar. Alpint, skidskytte och curling är det som gäller för Sverige.
Nedan finner du information och förutsättningarna för första tävlingsdagen.

Alpint, störtlopp start 03.00 – 06.00 på SVT play.

Ebba Årsjö, klass LW4 (startgrupp 2): Brons, tid: 1:23.20.
Aaron Lindström, klass LW6-8.2 (startgrupp 5): 6a, tid: 1:18.21.
Arvid Skolglund, klass LW6-8.2 (startgrupp 5): 26:a, tid: 1:23:15.

Det är vårt unga alpina landslag med två debutanter i Ebba Årsjö och Arvid Skoglund, tillsammans med Aaron Lindström som gör sitt andra Paralympics, som öppnar spelen för svensk del när störtlopp är första ut av de fem disciplinerna.

Ebba Årsjö kör i damernas stående klass som är andra startgrupp och här jagar Frankrikes stora framgångsmaskin Marie Bouchet sitt tredje raka guld, men motståndet är hårt.
Årsjö som missade alla fartgrenar under VM i Lillehammer i januari är rankad 12:a efter världscupssäsongen medan Bouchet är ledande framför RPC:s Varvara Voronchikhina som inte får delta i Paralympics efter IPCs beslut, och Kanadas Mollie Jespen.

I herrarnas stående har vi både Aaron Lindström och Arvid Skoglund rankade 15:e respektive 28:e.
Senast de körde störtlopp mot världseliten var under VM i januari och då blev det en rejäl flygtur för Lindström som slutade i en urkörning. För truppens yngsta blev det en 18:e plats.
Åkarna fick under veckan träna i tävlingsbackarna för första gången och enligt Aaron Lindström är backen bättre än förväntat och den hårt packade backen och dess isiga underlag finns det möjlighet till snabba tider.
— Det gör ju att det går snabbare när snön är hård och det gillar ju jag (skratt). Nej men jag vill gärna ha snabb och svår backe, det är ju det som passar mig bäst. Nu får vi hoppas att det håller sig så och inte blir för varmt till tävlingarna, säger Lindström inför första tävlingsdagen.

Skidskytte, sprint 6 kilometer, kl: 07.00 , SVT play

Timmen efter störtloppet avslutats går mångmeriterade Zebastian Modin in i sitt fjärde Paralympiska spel. Hittills har 27-åringen tre silver och två brons i Paralympics – inget från skidskytte utan de har körts hem i längd. Prognosen inför spelen har varit att sprinten blir enda skidskyttetävlingen, men det återstår att se. Säkert är i alla fall att det blir första tävlingen för Zebastian Modin som har en tredjeplats på Världscupen från säsongsöppningen i Kanada.

Stora favoriter till guldet är Ukrainas Vitaly Lukyanenko som deltar i sitt sjätte vinter Paralympics och är ute efter sitt tredje raka guld i just sprint. Även den tvåfaldiga världsmästaren Yury Holub från Belarus är en stark utmanare för medaljerna men med Ryssland och Belarus uteslutna från spelen öppnas det upp lite mer.

Curling, Sverige – Schweiz, kl: 07.35, SVT play.

Kort efter skidskyttets start går även lag Pettersson-Dahl in i spelen. Det svenska curlinglandslaget kommer till Paralympics som regerande silvermedaljörer från VM då man föll på sista stenen i finalen mot Kina. Allt utspelade sig i samma anläggning som Paralympics äger rum.
Det svenska laget har gjort en rejäl resa under de senaste åren, från B-VM, 2018 till första A-VM där man tog brons och därefter silver. Nu är de, tillsammans med Kina, USA och Kanada storfavoriter till Paralympics-guldet och enligt förbundskapten Peter Narup kan Sverige bli “livsfarliga” om spelet stämmer.

LÄS MER >> Alla svenska höjdpunkter under Paralympics<<

Nyhetsarkiv