maj 19, 2021 - 10:15 f m

Så ska UNIQLO klä den svenska truppen i Paralympics

Sveriges Paralympiska Kommittés klädpartner UNIQLO presenterade i dag en ny kollektion av LifeWear-produkter som den svenska truppen kommer att bära under Paralympics i Tokyo. Kläderna är utformade för att ge de svenska paralympierna bästa möjliga förutsättningar att lyckas under den heta sommaren i Tokyo.

Den nya kollektionen, som är framtagen tillsammans med idrottare, kommer att garantera att de svenska paralympierna kommer att vara både bekväma och stilfulla under hela sin vistelse i Tokyo – under tävling, officiella ceremonier, träning, resor och vila.

Tadashi Yanai, styrelseordförande och vd för UNIQLO:s moderbolag Fast Retailing, är nöjd med den nya kollektionen:

– Jag är mycket nöjd med att vi kan stödja de svenska idrotterna med våra kläder. Genom att utnyttja vår expertis med att ta fram produkter för globala ambassadörer, tillsammans med den svenska olympiska och paralympiska kommitténs kunskaper som kommer från en nation med lång erfarenhet av hållbarhet, har vi kunnat producera en ny LifeWear-kollektion som är ännu mer hållbar och som håller ännu högre kvalité. Vi ser fram emot att se idrottarna bära UNIQLO i Tokyo, säger Tadashi Yanai. 

Mest prestationsanpassade klädkollektionen någonsin

Sveriges Paralympiska Kommittés ordförande, Åsa Llinares Norlin, är mycket glad över samarbetet mellan Uniqlo och de svenska paralympierna som lett fram till en anpassad kollektion med de aktiva i centrum. 

– En av de största utmaningarna vi har bland våra idrottare är förmågan att kunna reglera sin egen kroppsvärme. Det innebär att klädernas funktionalitet kan vara direkt avgörande för hur våra paralympier kommer kunna prestera under tävling. UNIQLO har tillsammans med våra idrottare skapat den mest prestationsanpassade och funktionella klädkollektionen någonsin för våra svenska paralympier. Jag är övertygad om att den här kollektionen kommer ge våra paralympier i Tokyo möjlighet att prestera som bäst när det gäller som mest.  

Kvalité, innovation och hållbarhet

UNIQLO har varit klädpartner till Sveriges Paralympiska Kommitté och utvecklat den nu färdiga kollektionen sedan början av 2019. Med fokus på kvalité, innovation och hållbarhet så har UNIQLO arbetat tätt tillsammans med svenska idrottare för att skapa en unik kollektion som ska hjälpa paralympier att nå sin högsta potential under spelen i Tokyo. Något som idrottare har ägnat sina liv att förbereda sig inför. Kollektionen kombinerar enkelhet, kvalité, bekvämlighet och funktionell skönhet i kombination med LifeWear-konceptet, kläder för ett bättre liv och ett bättre samhälle. 

Utvecklats tillsammans med idrottarna

För att säkra kvalitén har många svenska idrottare, i samarbete med Sveriges Paralympiska Kommitté, kommit med feedback kring produkterna. Dessutom har UNIQLO:s globala ambassadörer, som australiske golfstjärnan Adam Scott, också testat kollektionen. Dessa insikter har gjort att UNIQLO kunnat skapa material och design som optimerar rörelsefrihet.

UNIQLO har också lagt ned tid och kraft på att återskapa klimatförhållandena med hög temperatur och luftfuktighet, för att kunna testa klädernas funktion för flera olika specifika idrotter. Tillsammans med företagets Tokyobaserade Basic Research Institute har man klarlagt hur kläderna klarar av både hetta och svett. En sådan detaljnivå har säkerställt högpresterande, kvalitativa kläder som också är bekväma. Kläderna har dessutom en teknologi benämnd DRY-EX, vilket gör att fukt snabbt försvinner från huden. Kläderna har också Ultra Strech, vilket gör alla produkterna väldigt sköna att bära. Via AIRism kommer kläderna att andas så att idrottaren håller sig sval och torr. Kläderna skyddar även mot UV-strålning. 

Ur hållbarhetssynpunkt har polyester tagits fram från återvunna plastflaskor. UNIQLO har även använt miljövänliga material och tekniker, så som fluorfritt vattenavstötande material.   

Kollektionens färger har sitt ursprung i de svenska färgerna gult och blått, med inslag av ljusgrått. 

>> Bildextra – så ser hela kollektionen ut

Nyhetsarkiv