mars 5, 2022 - 4:25 e m

Så gick det för svenskarna i Peking dag 1

Alpint, skidskytte och curling stod på schemat under Paralympics första dag. Då öppnade Sverige vinterspelen i Peking på bästa sätt med en historisk medalj, karriärsbästa och utklassning.

Alpint:

Först ut i Paralympics för svensk del var debutanten och stora medaljkandidaten Ebba Årsjö. Då blev det leverans direkt.

21-åriga Ebba Årsjö tog sin och Sveriges första medalj på de paralympiska vinterspelen i Peking. Bronset i störtlopp är hennes första från ett paralympics och Sveriges första medalj i alpint sedan Salt Lake City 2002.

Mollie Jepsen från Kanada vann guldet, en tiondel före kinesiskan Mengqiu Zhang.

Läs mer >> Historiskt brons för Ebba Årsjö <<

Karriärens bästa fartåk från Aaron Lindström
På herrsidan ställde Aaron Lindström, som gör sitt andra paralympiska spel, ett superåk och körde in en sjätteplats. 21-åringen var 3,29 efter segraren Arthur Bauchet från Frankrike. Lindströms bästa resultat någonsin i störtlopp och från ett Paralympiskt spel.
För 18-åriga Arvid Skoglund blev det en 26e plats i hans paralympiska debut.

Läs mer: Superåk av Aaron Lindström i premiären

Smakstart för curlingen

Lag Pettersson-Dahl visade stor form i öppningsmatchen i rullstolscurlingens grundomgång. Efter sju spelade omgångar var svensk seger ett faktum och Schweiz tackade för sig utan att spela åttonde och sista omgången. Efter en strålande insats av Sverige fanns det ingen möjlighet för lag Kneubuehl att komma tillbaka i matchen som slutade 9–2 till Sverige.

Läs mer: Lag Pettersson-Dahl utklassade Schweiz i premiären

Tyngre för Modin i skidskyttet

Zebastian Modin slutade, ihop med guide Emil Jönsson Haag, på en tionde plats i sprinten i skidskyttet.
Med tre bom i första skyttet gick man ut från straffrundorna på en tionde plats, en placering som förblev även efter andra skyttet där Modin hade två bom. Det var även som tia som Zebastian Modin slutade i vad som blev 27-åringens enda disciplin i skidskyttet. Nu blir det fokus på längdtävlingarna endast resterande delen av Paralynmpics.

Bättre gick det för Ukraina som tog hem trippeln.
Vann framför sina två landsmän gjorde Vitalii Lukanenko som sköt fullt och tog sitt tredje raka guld i skidskyttets sprint distans på ett paralympics.

  1. Vitalii Lukianenko: 17.05.8.
  2. Oleksandr Kazik, 17:31.9.
  3. Dmytro Suiarko 17:33.3.

10. Zebastian Modin, 19:37.1.

Nyhetsarkiv