mars 15, 2019 - 3:51 e m

Ryssland välkomnas tillbaka till att delta i Paralympics

Den avstängning som Rysslands Paralympiska Kommitté fick 2016 upphör nu. Det gör att landet kan medverka under de två kommande Paralympiska mästerskapen.
“Vi kommer att fortsätta övervaka den ryska Paralympiska Kommitténs arbete”, skriver Andrew Parsons i ett pressmeddelande.

Den Ryska Paralympiska Kommitténs (RPC) avstängning från Internationella Paralympiska Kommittén (IPC) upphävs. Detta efter ett beslut av IPC. Den ryska kommittén har uppfyllt 69 av de 70 återställningskriterier som den ålagts och därför hävs avstängningen.

– Rysslands Paralympiska Kommitté har gjort märkvärdiga framsteg i sin ledning och i antidopingarbetet. RPC mötte 69 av de 70 återställningskriterier som utformades av IPC och det ger oss därför tilltro om att det är en förbättrad organisation nu jämfört med när den blev avstängd, säger Internationella Paralympiska Kommitténs ordförande Andrew Parsons i ett pressmeddelande.

Det var i augusti 2016 som RPC stängdes av från deltagande i de Paralympiska mästerskapen, efter att forskaren Richard McLaren funnit bevis för att ryska atleter systematiskt dopats. Trots att Rysslands Paralympiska Kommitté inte godtagit McLarsens rapport har IPC funnit en vilja hos RPC att förändra sig. Därför har den 30 månader långa avstängningen nu tagits ur verkan. Däremot kommer IPC att fortsätta övervaka den ryska kommitténs arbete.

– Eftersom Ryssland tyvärr inte godtagit upptäckterna i McLarenrapporten kan IPC endast häva avstängningen under strikta villkor. Därmed kommer vi att fortsätta övervaka den Ryska Paralympiska Kommitténs aktioner och arbete fram till den 31 december, 2022. En period som täcker de Paralympiska spelen i Tokyo 2020 och i Beijing 2022, säger Andrew Parsons.

Bland de kriterier som Rysslands Paralympiska kommitté måste följa finns:

  • RPC måste fortsätta vara tillmötesgående med de krav i World Anti-Doping Program och IPC Anti-Doping Code.
  • Den ryska antidopningsbyrån får inte förklaras icke tillmötesgående av WADA.
  • Ryska parasportatleter kommer endast vara berättigade att delta i tävlingar om de har genomgått de krav som finns med tester, från och med sex månader före tävlingens sista dag.
  • Den ryska Paralympiska Kommittén ska tillhandahålla detaljerade rapporter med framsteg till IPC var sjätte månad.

Nyhetsarkiv